Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvikabo åtalas för sexbrott

Annons

För mindre än två år sedan dömdes 37-åringen av tingsrätten till ett års fängelse för grovt sexuellt ofredande och sexuellt utnyttjande och tvång.

Men andra ord en dom för samma brott som han ännu en gång står åtalad för.

Tingsrättens dom överklagades till Svea hovrätt som i fjol upphävde den lägre instansen dom och nöjde sig med villkorlig dom med särskild behandlingsplan.

Hur den behandlingen har bedrivits och i vilken omfattning går inte att utröna med tanke på sekretessen i målet.

Genom sitt juridiska ombud, advokat Jesper Hansen, Borlänge, bemöttes de sju åtalspunkterna i punkt för punkt på fredagsförmiddagen.

Om han skulle ha berört flickans bröst vid något tillfälle så hade detta "inte skett med uppsåt".

I en av åtalspunkterna hävdar åklagaren att 37-åringen genom olaga tvång haft sexuellt umgänge med en 15-årig flicka. Detta har bestått i att den åtalade tryckt sin penis mot flickans underliv och utfört samlagsrörelser. Detta samtidigt som han vidrört hennes könsorgan och bröst med sina händer.

Försvaret förnekade detta men tillstod att han berört flickan vilket hon också skulle ha samtyckt till.

I ett annat fall "kan han ha berört kvinnans bröst helt oavsiktligt".

I ett av fallen, sexuellt ofredande, erkände 37-åringen att han onanerat framför en av flickorna. Detta skulle dock flickan enligt försvaret "ha samtyckt till" men han förnekar brott.

I ett annat av fallen kunde han varken förneka eller bekänna sexuellt ofredande efter som han vid den aktuella tidpunkten varit kraftigt berusad.

Under förmiddagen förevisades rätten ett antal videoförhör med flickorna. Något som inte allmänheten fick tillfälle att se. Detta gällde även pressen enär tingsrätten på såväl åklagarens som försvarets begäran beslutade om stängda dörrar under fortsättningen av rättegången.

I en av pauserna kommenterade chefsåklagare Christel Anderberg fallet.

- Jag kan inte föreställa mig något annat yrkande än ett kännbart fängelsestraff.

På frågan om den tidigare upphävda fängelsedomen i hovrätten skulle ligga 37-åringen i fatet i en kommande dom svarade Anderberg:

- Det ligger väl nästan i sakens natur.

Huvudförhandlingen kommer att fortsätta under måndag och onsdag i nästa vecka. Dessa kommer att ske inför stängda dörrar. Två av de 15-åriga flickor som är målsägare kommer att vittna.

Flickornas målsägarbiträde, advokat Susanne Croné-Morell, kräver kraftiga skadestånd av 37-åringen för sveda, värk och förnedring.

De anspråk som föredrogs i rätten under fredagen uppgick till 65 000 för skada och värk samt 220 000 kronor i kränkning.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons