Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika svängde i Svabensverk

Annons

- Nej, men är det inte "Herman", utbrast en av musikerna, Grängesfödde Roland Keijser, med sommarviste Saxdalen som det anstår en saxofonist, när han stötte ihop med ständige Svabengästen Sven-Olov Hermansson på stallbacken.

- När jag var ung nybörjare fick jag lära mig att Sven-Olov Hermansson var något av en synonym för saxofon, sade Keijser och övergick till att prata sax och Ludvikamusiker med den grå saxveteranen från Fältvägen.

Keijser var på plats för att spela med gruppen Wellpapp där årets Christer Boustedt-stipendiat, Gilbert Matthews ingick.

Det fanns flera Ludvikamusiker med vid Jazz i Svaben. Exempelvis gitarristen Janne Ottessen, ständig "skugga" till organisten Pierre Swärd, som också bjöd på en ordentligt svängig konsert, uppskattad av den del av publiken som gillar hårdsvängande B3-musik.

En av landets absolut ledande basister är Jörgen Smeby, barnfödd på Grågåsvägen i Ludvika och med Marnässkolan som första lärdomsanstalt. Där lärde han sig dock inte spela den formidabla bas som han visade prov på tillsammans med sin ny medmusikant gitarristen Anders Färdal, en av Svabens verkliga höjdare för den som letade sig in i Stallcaféet mellan konserterna i Bruksstallet.

Att Jörgen är en uppskattad och flitigt använd musikant kunde lätt avläsas när Putte Wickman satte upp ett mycket förvånat ansikte när vi visade honom konsertprogrammet.

Direkt efter det att 78-årige godsägaren Putte från Grycksbo avslutade sin konsert satte han sig i bilen till Arlanda för vidare befordran till Göteborg och ännu en konsert. Där skulle han spela med basisten Jörgen Smeby - trodde han sig veta.

Smeby hade dock två konserter att genomföra i Svabensverk den här dagen och Putte hålla till godo med en annan basist i feskeläget.

Synd för Putte men kul för oss som valt festivalen i det lilla bruket på hälsingegränsen.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons