Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ludvika sämst på handikappanpassning"

Annons

DHR frågade om kommunen inventerat vilka enkelt åtgärdade hinder som finns i egna lokaler, anläggningar, gator och torg. På denna ställdes tre följdfrågor. Den sista och femte frågan gällde kommunens handikapparbete gentemot det lokala privata näringslivet. Enligt DHR blev det nej på samtliga frågor.

- Det är dags för Ludvika att ta sitt ansvar så att alla kommun-

innevånare ges möjlighet att delta i samhällslivet fullt ut, konstaterar Karin Westlund och Ken Gammelgård som sammanställt enkätsvaren.

- Det måste kännas närmast genant att som Ludvika tillhöra den del av Sveriges kommuner som gör minst för att vi som lever med funktionshinder ska behandlas som medborgare och inte som patienter, dundrar de båda.

Paradoxalt nog delar inte de lokala DHR:arna den negativa synen på kommunens insatser för de handikappade. Det betonas bestämt av bland andra vice ordföranden Sune Greider.

- Förbundet går ut och hackar. Nog tycker jag att Ludvika är en bra kommun för oss som är handikappade. Här gör man sitt bästa och på allmänna platser är det inga större problem att ta sig fram.

- All handikappanpassning kan naturligtvis inte göras på en gång och det gäller även för Smedjebackens kommun. I vissa fall kan det ta sin tid. Dessutom gäller att kommunerna måste få fram pengar. Det måste man ha förståelse för.

- Visst finns det saker som kan förbättras. Ett aktuellt problem just nu är apoteket i Fredriksberg. Där kan inte rullstolsburna ta sig in. När de ska handla måste det ske på utsidan. Det ska vi ta upp med kommunen och jag är säker på att det blir en lösning.

- Och backen ner mot järnvägsstationen (Engelbrektsgatan) är också ett problem som vi har diskuterat. Är det halt på vintern kan det vara svårt att få stopp på rullstolen ner mot riksvägen.

- Men för övrigt tycker jag att det har varit ganska lugnt.

Inger Markström, rullstols-

buren och tillika kassör, upplever också att kommunen är lyhörd för de handikappades problem.

- Det är fel att klassa ut Lud-vika kommun. Det mesta löses även om det ibland kan ta sin tid. Vi får gehör men allt kan inte åtgärdas på stört.

Kommunchefen Kalle Gustafson ställer sig helt oförstående till kritiken.

- Jag är så vansinnigt less på enkäter och om jag får gradera eländet är de som kommer via datorn helt fruktansvärda. Man kan inte alltid bifoga kommentarer och det gör att svaren kan bli fullständigt åt fanders.

- Man känner dessutom en sådan frustration när det hela tiden kommer olika enkäter. Det är nästan en om dagen och en del är fullständigt irrelevanta och ger inga vettiga svarsmöjligheter.

- I det här fallet blir jag oerhört förvånad. Handikappanpassning sker ju på olika sätt och varje fall som påtalas försöker vi naturligtvis att åtgärda. Vi har till och med haft folk som åkt runt i rullstolar, säger kommunchefen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons