Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika och Smedjebacken får 90 miljoner i återbäring

Annons

Läns- och kommunsiffrorna över skattebetalarnas överskott respektive underskott står nu klara.

Och det är positiv läsning. Åtminstone för skattebetalarna.

13 044 personer skrivna i Ludvika får tillbaka 59 979 686 kronor, jämfört med förra årets 12 116 personer, som fick 47 579 322 kronor.

Bland Smedjebacksborna får 5 723 personer tillbaka 30 422 606, mot fjolårets 5 354 personer, som fick 24 328 445 kronor.

Andelen som måste punga ut med restskatt har minskat kraftigt.

I år måste 2 518 personer i Ludvika kommun betala 6 636 727 kronor, och i Smedjebacken är det 940 personer kommun 2 233 970.

I båda kommunerna innebär det en minskning med 25 procent, jämfört med de belopp som skulle betalas in 2002.

Siffrorna för överskott stämmer väl överens med dem i riket som helhet, medan underskottet endast har minskat åtta procent i Sverige totalt sett.

På skattemyndigheten i Gävle har man ingen förklaring till att Ludvika och Smedjebacken skiljer sig från riket. Däremot står anledningen till de kraftigt förbättrade siffrorna i allmänhet klar.

- Skattereduktionen, som gjorde det möjligt att dra av fackföreningsavgifter och A-kassa, är givetvis den största orsaken, påpekar Bengtåke Johansson, som är pressombud hos Skattemyndigheten i Gävle.

- Den sviktande aktiemarknaden har också gjort sitt till för att öka underskottet av kapital, och dessutom lånar folk mer pengar när räntan är så låg som den är.

De som har anmält att de vill ha sina pengar insatta på ett konto får dem redan under denna vecka, medan övriga får utbetalningskort under den nästföljande veckan.

För dem vars konto uppvisar ett underskott, gäller det att betala senast den 12 november.

Av löntagarnas inkomstdeklarationer är 98 procent granskade.

- De som ännu inte fått sitt besked, får det i september, då vi hunnit granska de förenklade självdeklarationer som varit föremål för utredningar, påpekar Stig Eriksson.

Därefter återstår de 15 procent, som bedriver näringsverksamhet. De får vänta på sina slantar ända till december.

STINA ANDERSSON

Mer läsning

Annons