Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika lasarett ska vara kvar

Annons

Och lösningarna kan se ut på många olika sätt, utan att för den skull vara dåliga för Ludvika och oss som bor här. Att bevara verksamheter är inget självändamål.

På Ludvika lasarett finns cirka 16 olika verksamheter som väl aldrig har ifrågasatts. Dessa verksamheter ska vara kvar, förstärkas till en hållbar och stabil utveckling. Inför valet 2002 tog vi socialdemokrater fram urologin som ett exempel på detta.

Vi lever i en ekonomisk verklighet, där vi tvingas hålla budgeten i balans. Det gäller både kommunerna och landstinget. Det känns inte särskilt roligt att alltid behöva referera till denna verklighet, ändå är det tvunget. Det innebär att vi som socialdemokratiska politiker ständigt tvingas till avväganden. "Om vi nu måste genomföra besparingar - var gör vi då dem utifrån ett ideologiskt perspektiv, det vill säga. att så få människor som möjligt blir lidande - och definitivt inte de grupper som, på olika sätt, redan har det svårt. Och hur gör vi dem utifrån ett framtidsperspektiv?"

Just nu gäller det ett förslag till "ny struktur för hälso- och sjukvården i Dalarna" som ska behandlas på landstingsfullmäktige i juni. Vi diskuterade dess konsekvenser för Västerbergslagens Närsjukvårdsområde på vårt representantskap i Ludvika den 26 maj där våra landstingspolitiker var inbjudna. Det var särskilt tre frågor som var aktuella:

l 18 färre vårdplatser tyckte vi kunde vara rimligt. Det är enligt politiker och tjänstemän medicinskt försvarbart och hänger samman med att vårdtiderna i dag blir allt kortare.

Detta måste också vägas mot att annan verksamhet på lasarettet annars hade varit hotad. Vi ser dock en fara att kommunen i och med detta kan få en ökad kostnad.

Och detta ställer enligt vår uppfattning krav på ett effektivt samarbete mellan närsjukvården genom primärvården och kommunens hemsjukvård/hemrehabilitering.

l En samordning av vårdcentralsverksamheten i Ludvika kommun. Gemensam administration och ledning förläggs till lasarettslokalerna i Ludvika. Där ska också finnas en vårdcentralsenhet (Solsidan flyttas dit). I övrigt ska vårdcentralsenheter finnas i Grängesberg, Grangärde och Fredriksberg. Det här borde kunna fungera bra.

l Akuten på Ludvika lasarett. Här finns många orosmoln. Blir den kvar överhuvudtaget? Vi är medvetna om att många allvarliga akutfall med fördel bör gå direkt till Falun och att det är så redan i dag. Vi vet också att ambulanssjukvården fungerar utmärkt bra. Men hur blir det med mindre allvarliga eller svårbedömda fall?

Kan man tänka sig att ha akuten kvar och bara ha den stängd mellan 23.00 och 06.00? Eller varför inte stänga akuten dagtid istället och använda primärvården mer effektivt?

Kan man ha akuttider inom primärvården?

Om nattakuten skulle stängas - hur ska då transporterna till Falun se ut? Måste ambulansverksamheten förstärkas?

Det har sagts att Falun klarar av att ta emot alla Ludvikas och Avestas akutpatienter. Hur kan det komma sig? Har man överkapacitet i Falun?

Så många frågor. Nu väntar vi på svaren.

Framtidstron finns här också - oro och framtidstro går hand i hand. Båda är nödvändiga för en god framtid i förändring för oss alla i Ludvika kommun.

GUNILLA NYGREN,

ordförande för social- demokraterna i Ludvika.

Mer läsning

Annons