Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika kommun passerade miljardvallen

Annons

- Vi hade inte budgeterat för att spränga miljardvallen, berättar kommunalrådet Roger Stål. Budgeten var 988 miljoner kronor och inom budgeten finns både plus och minus.

Det finns två osäkerhetsfaktorer som spiller över på 2003, VB-energi och underskottet hos vård- och omsorgsförvaltningen:

- Vi får svårt inom vård och omsorg att hålla budgeten trots att vi plussat på med 6,7 miljoner. De ligger fel från början. Nu måste vi plussa på med ytterligare ett par miljoner. Problemet är att vård- och omsorgsförvaltningens budgetöverdrag är kopplat till LSS och andra tvingande kostnader som staten för på oss. Vi kan inte kliva undan ansvaret utan måste ta detta. Men vi ska jobba med budgeten i de delar vi kan påverka den, lovar Stål.

VB-energi har aviserat att aktieutdelningen kommer att minska.

- Men inte så dramatiskt som NLT spekulerade i. VB energi har fyra delar och det är bara energihandelsdelen som går med förlust. Så istället för att få 14 miljoner som vi räknat med i budgeten så räknar jag med en utdelning som ligger på mellan 11 och 12 miljoner kronor.

- Vi äger ju VB-gruppen tillsammans med Fagersta och Vattenfall så sammanlagt betyder det de drabbats av på elbörsen att deras vinst minskar från 50 miljoner till i runda tal 40 miljoner, säger kommunalrådet Roger Stål.

Han poängterar att detta visar att utdelningen från VB-energi inte kan behandlas i budgetsammanhang som en skatteintäkt utan som grädde på moset.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons