Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika kliver på charetten

Annons

19-21 maj anordnas ett seminarium i Ludvika där olika intressegrupper från näringsliv, föreningar, och andra ska lämna hårdhandskarna hemma och gemensamt prata ihop sig om ett antal (goda) idéer om Ludvika och dess framtid.

På måndagskvällen inbjöds företrädare för olika intressegrupper till en träff på Gammelgården för att snacka ihop sig om strategin beträffande riksvägen och ett "nytt" Ludvika centrum.

På plats var också Ludvika kommun, Banverket och Vägverket väl representerade.

Ludvikabon och tillika projektledaren Anders Hjärtedal vid Vägverket tycke sig redan vid den här inledande sittningen spåra en attityd till frågan som bådar gott:

- Vi ska placera Ludvika på kartan igen. Ludvika har alla förutsättningar att bli en verkligt attraktiv kommun att både gästa och bo i.

Redan på måndagskvällen delades representanter för de olika intressegrupperna in sig i två lag och började så smått bolla idéer.

En viktig man i det här sammanhanget är Göran Cars från KTH, en man som verkligen kan konsten att entusiasmera sina medarbetare, det fick de närvarande ganska snart klart för sig när han presenterade idén med seminariet. Han betonade vikten av att snabbt komma till skott i "fallet Ludvika".

Ju snabbare man kan presentera en attraktiv modell för folket med penningpåsen desto snabbare kan man komma igång med arbetet.

I första hand är det vägavsnitten mellan Skeppmora i söder och Hammarbacken (inklusive bommarna) i norr, samt anslutningen mot Smedjebacken.

I steg två ingår också också riksvägen mot Persbo-Gräsberg, men där rör det sig mera om en ren "vägverksfråga". I övrigt handlar det mera om ren centrumutveckling, säger Anders Hjärtedal.

Det är med anledning av snabbhetskravet man valt att kalla de tre dagarna i Ludvika Folkets hus nästa vecka charett i stället för seminariet.

- Det är ett uttryck som är hämtat från den franska skolvärlden, berättar Göran Cars. Där hade man svårt att få studenterna att lämna ifrån sig sina skrivningar i tid, varför man körde in en liten charett (vagn) i klassrummet. På den var eleverna tvingade att lägga sina skrivningar.

Något av samma idé råder här. Här krävs snabbleverans av idéer, galna eller fullt genomförbara, menade han.

De tre charettdagarna, med diskussioner och föreläsningar, genomförs i formen av öppet hus dit Ludvikaborna är välkomna.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons