Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika i politisk motvind

Annons

Man ska inte ställa region mot region men det är vad som skett när stat och landsting motverkat en positiv utveckling i Ludvikaregionen till fördel för Falun-Borlänge och denna utveckling fortsätter.

Flertalet invånare minns säkert att den socialdemokratiske ministern Thage G Petterson sa "ingen gruvarbetare ska bli arbetslös när gruvan stängs". Hur blev det i verkligheten?

Förutsättning för en positiv utveckling i en region är att infrastruktur och allmän service är så bra att den lockar nyföretagande.

Här har stat och landsting flyttat en mängd offentlig verksamhet från Ludvika till Falun-Borlänge vilket varit och är till stor nackdel för Ludvika. Detta har medfört förutom att många arbetstillfällen flyttats även att infrastrukturen försämrats. När den "politiska ledningen" för Dalarna sitter i Falun-Borlänge och för landet i Stockholm är det inte så konstigt att bland annat lokal skattemyndighet, större delen av polisverksamheten, åklagare, kronofogde, försäkringskassa, tingsrätt, busskontor, delar av lasarett med mera flyttats till våra grannar norrut.

Av samma orsak är det inte så konstigt att det byggs motorväg mellan Falun och Borlänge och att man tidigarelägger Salaproppen medan genomfartsvägen i Ludvika skrotas.

Som framgått av tidningsartiklar permitteras ett stort antal människor från Spendrups och där talar man om att ett stort nedläggningshot föreligger. Alkoholpolitiken klarar man inte längre genom att ha högre skatter här än i grannländerna.

När 30-40 procent av alkoholen kommer från utlandet inköpt med låg skatt och att denna andel fortsätter att öka särskilt efter att såväl Finland som Danmark sänkt sina skatter är det snart halva svenska befolkningen som inhandlar sin alkohol med låg skatt. Ska man vänta med åtgärder till dess att Grängesbergs nu största företag försvunnit? Vilka löften ska då ställas från politiskt håll?

Staten, genom Vattenfall som störste delägare i VB-energi har med kommunens goda minne tillämpat en helt orimlig utdelningspolitik i VB-energi. Kommunen, som ursprungligen investerat någon enstaka miljon för sina aktier i VB-energi har enbart under de senaste åtta åren fått cirka 120 miljoner kronor i utdelning. Vattenfall, som den större ägaren har därför fått närmare 200 miljoner.

När man har kännedom om att Vattenfall gjort miljardinvesteringar i Tyskland och Polen under denna tid förstår man att de gärna "dammsugit" i alla sina intressebolag för att få fram erforderliga medel.

En stor del av utdelningen borde ha investerats i VB-energi eller gått tillbaka till VB-energis kunder, vilket skulle ha gynnat vår region. Det är självklart att företagets ägare ska ha en skälig avkastning på sina aktier men den utdelningspolitik som tillämpats i VB-energi saknar motstycke i Energisverige.

Kortsiktigt är en ombyggnad av Ludvika och Lernbo kraftstationer inte särskilt lönsamt men så har det nästan alltid varit med kraftstationsutbyggnader. Stationerna är i grunden över 100 år gamla med maskiner, som är mellan 60 och 90 år gamla. En ersättning med nya stationer är definitivt lönsamt på lång sikt.

Hade ägarna nöjt sig med en normal utdelning hade företaget kunnat självfinansierat och utfört investeringen för 5-10 år sedan. Utan investeringar i vår bygd blir det ej heller någon tillväxt. Tillväxten hamnar i Polen-Tyskland. Man får hoppas på att investeringen kommer till stånd nu. Bättre sent än aldrig.

Göran Larsson

pensionerad civilingenjör som tidigare var vd för VB-energi

Mer läsning

Annons