Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika i högsta beredskap

Annons

- Vi har hela tiden prognoser och som det er ut för tillfället (onsdag lunch) så kommer vi att klara oss bra.

- Kommer det 10-15 centimeter nysnö så handlar det inte om någon dramatik för vårt vidkommande, säger Axelsson utan att darra på manschetten.

Han vet dock att prognoserna snabbt kan förändras och att snön då kommer i större omfattning och kanske även i snabbare takt än vad som först utlovats.

- Vindarna kan ändras och då förändras hela bilden. Men jag är ändå ganska övertygad om att vi kommer att klara oss bra i vårt område.

Enligt Anders Axelsson finns i dagsläget 15 personer och lika många fordon beredda på tekniska på att ta emot Kung Bore och hans vita flingor.

- Vi kan fördubbla den styrkan både vad gäller manskap och fordon genom att ta in kontrakterade entreprenörer.

Det där med snöröjning är inga billiga utgifter för skattebetalarna. En normal snöröjning av ett par decimeter snö kostar i runda slängar 200 000 kronor.

- Skulle det komma runt 40 centimeter så talar vi om storleksordningen en halv miljon kronor.

- Det är även en oerhört stor skillnad om vi talar om fyra decimeter kallsnö eller fyra decimeter blötsnö. Handlar det om blötsnö så blir det betydligt tuffare att få undan i vettig tid. Och självklart även dyrare.

Axelsson minns det senaste riktigt jobbiga tillbudet i kommunen.

- Det var i april 1993 när det föll runt 80 centimeter tung blötsnö inom loppet av två dygn. Då hade vi det oerhört jobbigt även om värmen sedan snabbt smälte undan det mesta.

- Man får väl be till högre makter att vi slipper något liknande den här vintern!

Enligt SMHI:s senaste prognos kommer det att snöa i olika perioder under hela torsdagen. Det ska bli runt minus sex grader under dagen. Snöfall även under de kommande fyra dygnen. Alla dagarna med minusgrader.

För den eller de som gillar vinter, med allt vad detta innebär, så blir det några riktiga vinterdagar med andra ord.

Anders Axelsson och hans medarbetare på tekniska kontoret jublar dock inte i högan sky...

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons