Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika har 117,5 miljoner i skulder

Annons

1 319 privatpersoner, boende i Ludvika kommun, hade 52 550 433 kronor i skatteskulder till myndigheten i Falun.

Detta gör ett snitt på 39 841 kronor.

Dessutom hade 656 personer hela 54 935 109 kronor i enbart privata skulder. Dessa snittar en skuld på 83 742 kronor.

14 privatpersoner hade en skuld på över 1 miljon kronor. En person har dragit på sig 4 324 244 kronor. Med detta toppar han den privata skuldligan.

Lägg därtill att 141 företagare i kommunen hade 8 213 693 kronor i skatteskulder och 1 869 156 kronor i privata skulder.

Varje företagare hade en genomsnittsskuld på 58 253 kronor.

Av de 114 företagen hade 98 enbart rena skatteskulder, 16 privata skulder samt 27 hade blandskulder. De sistnämnda har såväl statliga som privata skulder.

- När det gäller företagsskulderna så är dessa förhållandevis blygsamma om man ställer de i relation till privatpersoner, säger kronokommisarie Kurt Forsberg, Ludvika.

Forsberg är sedan 1998 sektionschef för Falun, Borlänge, Gagnef, Ludvika, Leksand, Rättvik, Vansbro samt delar av Hofors.

- Vad vi kan se i dag är att antalet skuldsatta personer hela tiden är intakt i Ludvika. Detta trots att antalet personer har minskat år från år i kommunen.

- I sak innebär detta att skuldbördan hela tiden blir större för de som drabbas av ekonomiska svårigheter, förklarar Forsberg. Skulderna ökar med ett par procent årligen i snitt.

Det ska i sammanhanget påpekas att det även finns Ludvikabor som gälldenärer i andra länder. Personer som numera inte bor i kommunen.

- Ulf Hellbacken från Persbo är ett exempel. Hans skatteskuld på tiotals miljoner finns inte med i vår statistik utan den är bokförd på utlandsavdelningen.

Kurt Forsberg, som för övrigt går i pension i april nästa år, har arbetat med indrivning sedan 1960. 1973 började han vid myndigheten i Ludvika där han kvarstannade fram till 1998 då förvaltningen inkorporerades till Falun.

- Visst har man ofta kännt att mycket av allt det arbete vi lägger ned är ganska meningslöst.

- Det viktigaste för oss är dock i grunden att vi ska göra undersökningar för att konstatera om det finns eller inte finns tillgångar hos en gälldenär.

- Mellan tummen och pekfingret uppskattar jag att vi driver in runt 20 procent i snitt av skulderna.

Sett till till statsbudgeten som helhet så är naturligtvis alla de nu redovisade miljonskulderna en droppe i havet.

- Den inte helt okände finansministern Gunnar Sträng sade en gång att "fogden kan vi både ha och inte ha". Det ligger väl en del i detta, men vi har vårt uppdrag och det måste vi sköta, understryker Kort Forsberg.

Många upplever det "bruna kuvertet" som mycket obehagligt.

-Det kan jag förstå men det bästa är att omedelbart ta kontakt med oss. En förebyggande kommuniktation mellan oss kan göra saker och ting betydligt enklare på sikt.

- Många mår av naturliga skäl mycket dåligt av sin situation och tyvärr är det många som har noll koll på sin ekonomi.

Forsberg är övertygad om att 2/3-delar oftast har tomt i kassan under den sista veckan före lönen.

- Så är det och folk måste lära sig att leva efter sina tillgångar.

- Även skolan har ett stort ansvar att lära ut allmän privatekonomi redan med början i högstadiet. Konsekvenserna att hamna i betalningssvårigheter kan vara mycket betungande.

Tv-licenser, obetalda P-böter och obetalda mobiltelefonräkningar ökar hela tiden.

- Inte minst gäller det mobilräkningar. Där ökar det kraftigt. Var och en måste inse att det kommer räkningar om telefonen används.

- Betalar man inte räkningen i tid så hamnar ärendet hos kronofogden och blir mångfalt dyrare i slutändan.

- Använd aldrig mer pengar än du har råd med, är Forsbergs råd till allmänheten.

Mer läsning

Annons