Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika-Grängesbergs LS firade 90 år

Annons

- Det var just vid tegelbruket, eller Bergslagens Tegel och Kalkbruks AB, som den fackliga kampen började 1913. Längre fram kom stommen av medlemmar från skogs- och gruvnäringen. När dessa näringar mer eller mindre försvann måste LS hitta andra arbetsplatser för rekrytering av medlemmar, berättar ordföranden Håkan Andersson.

I dag är de flesta av de 151 medlemmarna yrkesverksamma inom landstinget, kommunen, ABB och, i viss mån, Spendrups. Kanske inte så konstigt med tanke på att det är de största arbetsgivarna i kommunen.

Inför jubileet hade Håkan Andersson gått igenom mängder av protokoll. Tyvärr, konstaterar han, verkar styrelsefolket de första årtiondena inte ha skött protokollen med önskvärd noggrannhet.

- Jag har inte hittat några uppgifter om hur många medlemmar LS hade vid starten. Inte heller hur många man organiserade vid exempelvis 50-årsjubileet.

I protokoll från 1974 meddelas det exempelvis att många medlemmar lämnade organisationen. Däremot framgår det inte hur många och av vilken anledning man gick ur den organisation som då officiellt gick under namnet syndikalisterna.

- 1991 röstade medlemmarna för ett utträde ur SAC (syndikalisterna) och utträdet skedde samma år. Vi gick med i FFS (Fri Facklig samorganisation) som sedan tidigare hade avdelningar i Vilhelmina, Färila och Torsby.

1996 gick även medlemmarna i Grängesbergs LS över till FFS och så sent som i april 2002 slogs Grängesberg ihop med Ludvika.

Utträdet ur SAC föregicks av en hel del diskussioner och inte alltid så snälla verbala holmgångar. Håkan Andersson medger att medlemmarna i Ludvika-Grängesbergs LS fortfarande betraktar sig som syndikalister.

- Hos oss är facket inte toppstyrt utan FFS styrs av LS-avdelningarna där medlemmarna finns.

Vid fackliga tvister på arbetsplatsen kan medlemmarna vända sig till den lokala organisationen för att få stöd. Man har även möjlighet att genom LS anlita ombudsman eller advokat.

Beträffande löneutvecklingen så verkar det inte vara någon fördel att vara med i LS i jämförelse med exempelvis Metall hos ABB. Däremot är medlemsavgifterna i många fall lägre i LS än i LO-facken, enligt Håkan Andersson.

- Den som är heltidsanställd betalar 240 kronor i månaden inklusive a-kasseavgift.

Under årsmötet röstades fyra nya medlemmar in. Den nya styrelsen består av ordföranden Håkan Andersson (omval), vice ordföranden Per Karlsson (nyval), sekreteraren Nadja Eriksson och kassören Ulla Kristiansson (båda kvarstående). Omval blev det på ledamöterna Ann-Marie Drottesjö, Ingrid Broman, Ingemar Liss och Karl-Gunnar Eriksson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons