Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika Flygplats läggs ned?

Annons

"Tekniska kontoret föreslår att flygfältet läggs ned alternativt övergår i föreningsdrift" står det i beslutsunderlaget. Vid tekniska nämndens möte på onsdagen ställde sig politikerna bakom formuleringen.
2003 uppgick tekniskas kostnader för flygfältet till 360 000 kronor. Slipper nämnden ansvaret i framtiden innebär det en besparing på en procent i nämndens driftbudget.

Nämndens ordförande Britt Marinder (s) hoppas att flygfältet blir kvar men att driften sköts av någon eller några andra parter.
- Jag ska snart ha ett möte med flygklubben och jag kan säga så mycket som att det finns ett intresse för att vi ska ha ett flygfält i kommunen, säger hon.
Varför vill tekniska komma ifrån det ekonomiska ansvaret för flygfältet?
- Inom tekniska nämnden har vi inte den kompetens som krävs för att driva flygfältet. Och så krävs det ganska stora investeringar de närmaste åren. Det är nya banor och så ska det dit ny belysning av säkerhetsskäl, säger Marinder och nämner också att det talas om att anställa en flygplatschef.

Uppgifterna om de stora investeringarna kommer som en nyhet för Ingvar Claesson, Grängesberg, mångårig ordförande i Ludvika Flygklubb.
- Vi har en bana på 830 meter och vad det har talats om är att förlänga den söderut för att möjliggöra för större plan att landa här.
- Vad gäller banbelysningen så har vi ett löfte från flygplatsen i Torsby om att få ta över deras belysning så det blir en minimal kostnad, säger han.

Ingvar Claesson känner inte till några uppgifter eller ens rykten om att föreningarna/klubbarna eventuellt ska ta över driften av flygplatsen.
- Jag ställer mig mycket tveksam till något sådant. För de klubbar som finns här, vi i flygklubben, segelflygklubben och Ludvika UL-flygare, rör det sig om enorma summor för att driva flygplatsen. Så det tror jag blir svårt, säger Ingvar Claesson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons