Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika får två nya "fik"

Annons

Inom kort öppnas två nya konditorier i centrala Ludvika.

Lennart Gullefors som driver Lenitabutiken på Storgatan 9 har långt gångna planer på att öppna kafé och terasservering i övervåningen till affärsfastigheten.

- Vi bygger i etapper, berättar han.

- Tämligen snart startar utbyggnaden av butiksverksamheten och därefter tar vi itu med kaféavdelningen där vi kommer att servera traditionella varor som hör till sån verksamhet och dessutom pajer, sallader och andra smårätter.

Terassasen kommer att bjuda på utsikt över det nya torg där tidigare Goedeckes fastighet var belägen.

En bit in på nya året beräknar han att Ludvika ska ha fått det nya näringsstället.

Anrika Kringlan i hörnet Engelbrektsgatan-Fredsgatan, vattenhål för många 40-50-talister, blir kafé igen efter några år som musikaffär, Ludvika Tidnings redaktion och blomsterhandel.

Maarit Berg, infödd Ludvikaflicka, är den som vill ge Ludvikaborna chansen att återuppleva gamla Kringlan i ny skepnad och samtidigt ge ett alternativ till det traditionella utbudet som finns i branschen i dag.

- Det blir naturligtvis ett traditionellt utbud, men även en "light"-linje för den som så önskar, säger sjuksköterskan Marit som själv inte har några klara minnen från det anrika "fiket" i Karin och Gösta Larssons regi.

- Jag var bara med min äldre syster dit ibland, men jag har förstått av många, som är födda på 40-talet och något senare, att de ser fram emot att få sätta sig här över en kopp kaffe igen, säger hon.

Ett och annat har förändrats sedan sist. Själva kafédelen kommer nu att inrymmas i entréplanet, där förr bröddisken stod, och i de utrymmen på andra sidan väggen där Intim Shop huserade under många år.

Terassen, en gång de lokala dartspelarnas verkliga eldorado, kommer också att hållas öppen sommartid.

Någon gång under augusti-september kommer dörrarna att slås upp och före dess ska familjerådet ha kommit fram med ett bra namnförslag.

För den mera vuxna kafépubliken lär dock lokalerna även fortsättningsvis få heta "Kringlan" för lång tid framåt...

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons