Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika - ett paradis för inbrottstjuvar

Annons

Antalet villainbrott i landet har ökat med 15 procent under årets första fem månader.

I Ludvika är antalet litet, men om man ändå ska jämföra motsvarar det en ökning med 27 procent under ungefär samma period.

Då ska det ändå beaktas att Ludvika hade det högsta antalet inbrott i bostäder och fritidshus i länet för 2003. Det genomsnittliga antalet inbrott per invånare var bara högre i en kommun - Smedjebacken.

En märklig siffra står ökningen av inbrott på vind och i källare för. Den har ökat med mer än 100 procent. Mats Winroth har inte någon förklaring till denna ökning, men bekräftar att den stämmer.

Enligt Jan-Peter Alm på Stöldskyddsföreningen är sommaren tjuvarnas högsäsong. Inbrotten blir fler. Och fräckare. I flera fall går de in i huset även om folk är hemma.

Han är hävdar dessutom att risken för tjuvarna att åka fast är liten; att bara en liten del av brotten klaras upp.

- Polisen prioriterar nog inte enskilda bostadsbrott.

Winroth bekräftar att de måste göra en prioritering på grund av resursbristen. Vid större inbrottsstölder görs dock alltid en platsundersökning med fingeravtryck och DNA-prover.

I Ludvika gäller det att, som Winroth uttrycker det, punktbevaka de personer man misstänker står bakom en stor del av inbrotten. Förhoppningsvis kan man i slutänden få dem åtalade.

- Men att bevaka dem är resurskrävande och det är resurser som inte finns.

Han gör uppskattningen att ungefär en tredjedel av inbrotten blir uppklarade. En siffra som han självfallet hoppas ska bli bättre.

Men de enskilda poliserna behöver inte ta emot så mycket kritik, enligt Winroth.

- Folk vet hur situationen är och är mer besvikna på beslutsfattarna. De vet att om vi fick bestämma skulle det finnas fler poliser.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons