Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludvika bland de bästa

Annons

- Det förvånar mig inte ett dugg. Vi hinner inte med OVK-besiktningarna, förklarar Anna-Maria Kraft, miljö- och byggkontoret i Smedjebackens kommun.

Hon berättar att ventilationsbesiktningar sker kontinuerligt och att kommunen försöker registrera de besiktningsprotokoll som kommer in. Men det är inte alltid det finns tid för det.

- Det är meningen att vi ska skriva intyg och skicka ut. Men våra resurser räcker inte till det.

Hyresgästföreningen har undersökt elva av länets kommuner och kommit fram till att tre av kommunerna sköter sig riktigt bra. Det är Ludvika, Gagnef och Leksand.

Enligt en särskild lag ska hyresvärdarna genomföra funktionskontroll av ventilationssystem i sina fastigheter med olika årsintervall beroende på ventilationssystem. Dessutom ska det finnas synliga anslag om kontrollen på synlig plats.

Kommunen är den myndighet som ska se till att fastighetsägarna sköter besiktningarna.

Ludvika har fått betyg 1 som betyder att tillsynen fungerar bra. Kommunen följer upp register, skickar ut påminnelser när de inte fått in besiktningsprotokoll. Och om inte påminnelsen fungerar så får byggnadsnämnden ta hand om ärendet och eventuellt besluta om vitesföreläggande.

Smedjebacken fick betyget 2/3. Endast Borlänge och Rättvik sköter sig sämre.

Betyg 2 innebär att det finns register, att kommunen registrerar inkomna protokoll och utfärdar intyg och att det sker en viss uppföljning.

Betyg 3 är allt som är sämre än 2.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons