Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ludmila brinner för teater

Annons

Nu väntar hon på sina teaterelever som hon träffar två gånger i veckan. På söndag är det premiär för pjäsen Farbror Fjodor hund och katt.

- Berättelsen är rysk och vi spelar den här på Haraldsbogymnasiet.

Fyra ungdomar är med i teatergruppen som kallar sig Shakespeares vänner.

Just nu jobbar Ludmila Hessel gratis. Anledningen är att hennes kurser kräver mer tid än de timmar som ryms inom vanlig kursverksamhet.

- Jag måste få jobba, jag måste uttrycka mig.

Hon berättar om en särskild modell hon använder för hur man kan mötas på scenen - Stanislavskijmodellen.

- Vi övar koncentration och kommunikation. Men viktigast är att öva förmågan att ta kontakt med andra. Och vi skrattar, skratt förlänger livet.

- Skrattar du en minut får du ett år, tio minuter - tio år, förstår du?

Ludmila Hessel är född och uppvuxen i Moldavien och i 20-årsåldern flyttade hon till Moskva där hon utbildade sig till skådespelare. Därefter arbetade hon i S:t Petersburg. För åtta år sedan kom hon till Sverige.

Snart återkommer vi till teatern och teatergruppen.

- Första gången man ställer sig på en scen så darrar knäna, darrar rösten. Här går vi först runt på scenen och slappnar av för att inse att det inte är farligt.

Orden kommer snabbt och hennes engagemang går inte att ta miste på. Med ens studsar hon upp och greppar en grön handdocka, som får illustrera den uttryckslöse skådespelaren.

- Handlingen är det viktiga. I rollen finns bara text, men i texten våra undermedvetna tankar. Det finns många olika sätt att säga "jag älskar dig" på. Man kan säga det så att det till och med betyder motsatsen.

Ludmila Hessel säger att tiden under teaterstunderna rinner iväg. Hon menar att teatern förflyttar en till en annan värld.

- Vi lär oss mer när vi spelar andra karaktärer. Man kan tydligare se att den eller den gör fel och på så sätt ställa sig frågan "kanske gör jag också fel?"

Nu har även vår tid runnit ut. Ludmila Hessel hajar till när hon får syn på klockan.

- Nu är eleverna i antågande.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons