Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Luciafirande och kulturpris i Säfsnäs kyrka

Annons

Luciafirandet i Säfsnäs kyrka innehöll allt som behövdes för att skapa en stämningsfull afton. Fullsatt kyrka, levande ljus, barn och ungdomskör och stipendieutdelning. Kyrkoherde Håkan Henriksson tyckte dock att församlingen sjöng lite tyst under inledningspsalmen - men som tur var sjunger barnen bättre sa den skämtsamme prästen.

Körerna och alla solister sjöng sannerligen bättre än de församlade. Extra fint inslag i årets luciaprogram var stjärngossen Robin Petterssons som framförde Staffansången. Alla de stämningsfulla luciasångerna kunde under kvällen avnjutas och även några pepparkakor som tomtebarnen delade ut bland publiken.

1980 delades det första Lions kulturpris i Säfsnäs ut till Artur Gomersson. I år firar man sålunda 25-årsjubileum och årets pristagare var Susanne Andersson. Hon fick priset för sitt mångåriga arbete inom föreningslivet, kulturen och för framtiden i Säfsnäs. Blommor, prispengar och många kommentarer om att hon verkligen var väl värd detta pris fick Susanne efter luciafirandets slut i kyrkan.

- Det känns verkligen mycket roligt och hedrande att få ett sådant här pris. Man behöver sådan här uppmuntran och stöd, ibland kan sådant här arbete kännas tungt. Nu kanske jag kan ta nya tag och orka fortsätta ett tag till, sa årets kulturpristagare i Säfsnäs.

Hon ansåg sig dock kommit upp i den åldern att hon inte önskade sig några speciella saker till jul. Fred på jorden och fler till Fredriksberg stod överst på hennes önskelista.

Årets lucia, Emma Bergqvist, önskade sig presentkort på kläder efter att ha tänkt en stund. Hon strålade under kvällen i kapp med de tända ljusen, trots att hon varit igång sedan klockan åtta på morgonen.

- Jag är jätteglad men lite trött, vi har nog varit runt överallt i dag. Men det har varit väl värt det, sa en strålande Emma.

Varken kulturpristagaren eller lucian får dock vila sig dagen efter.

För Emma och hennes tärnor väntar nya framträdanden och Susanne Andersson fortsätter arbetet för bygdens framtid.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons