Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lucia kröntes i snålblåst

Annons

En stor skara människor hade samlats framför rådhuset när klockan i Kristine kyrka slog halv sex.

Söderbaumska skolans flickkör sjöng julsånger, medan alla väntade på beskedet om vem av de sju kandidaterna som skulle få äran att ta på sig luciakronan.

Det var kommunstyrelsens ordförande Mikael Rosén (m), som förkunnade vem av de sju kandidaterna som hade vunnit omröstningen.

- I vår del av världen blev det så att helgonet som hette ljus sammanföll med firandet av ljuset vid den mörkaste natten på året, sade han.

Efter lite krångel med att få fram rätt namn - på dokumentet med ett porträtt av den segrande luciakandidaten fanns inget namn - så kunde Mikael Rosén meddela att Johanna Persson hade vunnit.

Lina Kihlström, 2005 års lucia i Falun, överlämnade kronan till Johanna Persson. Den eld med vilken luciakronan skulle tändas kommer från Betlehem. Ljuset har utan avbrott färdats till Falun och har på vägen in i landet spridit sig till många andra orter.

När kronan väl skulle tändas visade det sig vara lättare sagt än gjort. Vinden släckte ljusen i kronan och tändningen fick istället ske i Kristine kyrka.

Sedan gick årets nykorade lucia Johanna Persson följd av de sex andra luciakandidaterna mot kyrkan, medan flickkören från Söderbaumska sjöng luciasången.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons