Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF säger upp avtal

Annons

LRF:s förbundsstyrelse har sagt upp ramavtalet med Svensk Energi och Affärsverket Svenska Kraftnät.

Detta efter bland annat debatten om Sydlänken som satt fokus på de låga markersättningar som betalas till markägare som upplåter sin mark till kraftledningarna.

LRF har försökt få till stånd en omförhandling sedan 2005 men förhandlingarna har dock gått trögt och har inte lett till en ny uppgörelse.

Samtidigt ses markintrångs- och ersättningsfrågorna just nu över av en statlig utredning.

Denna utredning, 2006 års markersättningsutredning, väntas presentera sina förslag under senare delen av 2007.

I avvaktan på att utredningen ska bli klar har LRF beslutat att säga upp gällande ramavtal.

LRF:s chefsjurist Fredrik Bonde är dock inte orolig över det avtalslösa tillståndet:

- Jag tror inte att det här innebär någon stor dramatik, säger han. Kraftbolagen kommer även i framtiden att vilja träffa avtal med markägarna. Alternativet till detta är ju för kraftbolagen en lantmäteriförrättning vilket är både tungrott och kostnadskrävande.

LRF konstaterar att ersättningsnivåerna för telefoni är betydligt bättre och om en markägare upplåter mark till ett vindkraftverk får man dels ett årligt arrende och dels en del av omsättningen. Avtalet som bottnar i en uppgörelse på 1950-talet ger i dag en kompensation på 3,50 per löpmeter.

I förhandlingarna med LRF har markägarna bjudits sju kronor men LRF anser att priset borde vara 20 kronor per meter, eller åtminstone 15 kronor för att återspegla 2007 års prisnivå.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons