Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lowa har jagat hem fint pris

Annons

Jämthunden Lorry H'sons Lowa är Dalarnas bästa tik.

Det har hon visat på älghundklubbens jaktprov tre år i rad.

Därmed har hon också lagt tassarna på Gärdsjöbygdens Jaktvårdsområdes vandringspris för gott.

En prestation som sexåriga Lowa är ensam om under de senaste 20 åren. Många har försökt, och några har kommit halvvägs. Men bara Lowa har nått ända fram.

Nu pryder den vackert snidade segertrofén hemmet hos husse Sören och matte Ann på Lorry H'son Kennel i Stråtenbo. Här bor Lowa tillsammans med mamma Lorry och dottern Doris, som alla tre är familjens ögonstenar.

- En kärleksfull fostran med hundarna som uppskattade familjemedlemmar är hemligheten bakom framgångarna, säger husse Sören Halvarsson.

Ger du mycket kärlek får du mycket tillbaka och svetsas samman med din hund så att ni kan uträtta storverk tillsammans. Det är Sörens filosofi, och föreställningen att kelgrisar är sämre jakthundar ger han inte mycket för.

Gärdsjöbygdens Jaktvårdsområdes vandringspris är det största hittills för Lowa. Men hon är redan tidigare både utställningschampion och jaktchampion.

Lowa är speciell på så sätt att hon är jättelydig under svåra förhållanden och har ett starkt psyke. Det gör att Sören kan locka av henne om hon ställt fel djur och jaga vidare på ett annat ställe.

- 46 älgar har det blivit hittills, varav 36 på stånd medan resten tagits av passkyttar, berättar Sören.

Han är inte bara jägare utan även kontaktman åt polisen, när det hänt olyckor och skadat vilt behöver spåras. Det betyder att familjens hundar måste vara i god kondition året om för att kunna ge sig ut på eftersök vid alla tider.

- Ett par tre timmar om dagen är frugan och jag ute och rör på oss tillsammans med hundarna. Det är dagens höjdpunkt och till nytta för både kropp och själ, framhåller Sören.

Lowas mamma Lorry har hunnit bli nio år och är den som är upphovet till Lorry H'son Kennel i Stråtenbo. Hon har ett hjärta av guld och är still going strong med stolta steg som en V75-häst.

På gång är också Lowas dotter Doris, som fortfarande bara är tre år och i början av priskarriären.

- I skogen är Lowa stenhård och skärpt till tusen, men hemma är hon mattes lilla bebis, säger Ann.

Nu ska Lowa snart paras, och valpköparna står redan i kö. Men bara två parningar per tik är en annan av Sörens filosofier.

En kennel ska hållas med kärlek och valparna fostras till trygga individer i familjens lugna vrå. Så någon hundfabrik blir det aldrig i Stråtenbo om Ann och Sören får bestämma.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons