Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lov i stället för skolk

Annons

Frågan aktualiseras bland annat genom föräldern Ingemar Williamsson vars son blev nekad ledighet från gymnasiet. Han ville ägna sig åt skogsplantering de två sista veckorna av terminen.

- Eftersom det är okej att vara ledig en vecka på hösten för älgjakt, förvånar det mig storligen att det inte ska vara möjligt under våren. Speciellt när min son kommer hem en dag och berättade att alla lektioner var inställda. Det fanns inget att göra, var motivet.

- Tvingas eleverna vara i skolan ska det också bedrivas en meningsfull verksamhet där, anser Ingemar Williamsson.

Gymnasiechefen Christer Winbo säger att det finns en tendens att elevernas frånvaro ökar mot slutet av vårterminen. Sommarjobb lockar och resorna är billigare innan högsäsongen börjar.

- Många upplever säkert också att kursen är slut och betygen är satta, men det är naturligtvis meningen att normal skolverksamhet ska bedrivas hela terminen ut.

- Jag vill inte tro att någon lärare sagt att det inte finns någonting att göra. Det sänder ju ut alldeles fel signaler, fortsätter Winbo och visar därefter S:t Mikaelsskolans regler för lovgivning. Där står under rubriken; "Ledighet under maj och juni";

"Skolledningen är restriktiv med att bevilja elev ledighet under avslutningsmånaderna. Någon generell ledighet för resor eller sommararbete beviljas inte".

Med anledning av den frånvaro som ändå existerar och diskussioner i ämnet har skolledningen diskuterat ett förslag som sannolikt kommer att sjösättas redan till kommande läsår.

Det bygger på att treorna kommer att sluta en vecka tidigare, alltså den 3 juni 2005. Ettor och tvåor går en vecka längre.

- Det systemet underlättar administrativt. Betygen kan sättas mycket senare på terminen och det ökar elevens motivation att gå i skolan, säger Christer Winbo och tillägger att samtidigt vinner avgångseleverna en vecka för arbete eller resor.

Treornas läsår avkortas alltså med en vecka ?

- Den veckan har de redan fått jobba in innan de slutar, hälsar gymnasiechefen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons