Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotteriinspektionen har polisanmält "Prosper club"

Annons

Sedan i höstas har hundratals personer i bland annat Rättvik och Ovansiljan satsar 4 000 kronor vardera i en ekonomisk verksamhet som lanserats av bolaget "Prosper Club", baserat i den Västindiska övärlden.

Enligt bolaget själv har de sitt huvudsäte i Bahamas och egen bank i Grenada. Verksamheten startades enligt egna uppgifter i september 2001. Bolaget uppger att de har 74 000 medlemmar i 147 länder.

Ett flertal informationsmöten kring bolagets "koncept" om"finansiell frihet" har genomförts i länet.

Mot 4 000 kronor i insats utlovas deltagarna diverse ekonomisk information. I slutändan ska de satsade pengarna bytas mot ett stadigt inflöde av pengar - på ett eget insynsskyddat konto.

"Vinstsummans" storlek beror på hur många nya medlemmar den anslutne lyckas värva - och hur duktiga dessa i sin tur är på att värva nya.

Lotteriinspektionen misstänker att verksamheten är ett olagligt och renodlat pyramidspel. Därför har de polisanmält "Prosper Club" till Rikspolisstyrelsens specialiserade finansutredare, som nyligen inlett en brottsundersökning.

– Sådant här dyker upp med jämna mellanrum. Om det är olagligt eller inte framgår av lotterilagen. Att genomföra sådana här ekonomiska transaktion som "säljare" kan betraktas som olagligt, säger Hallin.

Polisen avvaktar den pågående utredningen.

– Rent generellt ska man alltid vara uppmärksam på verksamheter som lovar mycket. Som i allt annat ska man alltid se till att vara på rätt sida om lagen, säger han.

– Man ska också veta att pyramidspel i allmänhet brukar upphöra helt plötsligt. De i pyramidens botten står då där tomhänta. Bara de i toppen av pyramiden tjänar pengar, säger Stig Hallin.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons