Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lottdragning när Säters kommun delade ut strandtomter i Skedvi

Annons

Alla tolv intressenterna för tomterna kunde inte vara på plats. Men det blev ändå en spännande lottdragning, fyra av spekulanterna var med.

- Det här förfarandet är vanligt utomlands men inte här i Sverige, säger kommunfullmäktiges ordförande Urban Falk (s).

För att fördelningen av de attraktiva strandtomterna skulle bli så rättvis som möjlig hade kommunledningen beslutat att lotten skulle få avgöra.

- På så sätt slipper förvaltningen sitta och välja ut vem som ska få tomterna, säger Falk.

Framtidsgruppens ordförande tillika fullmäktigeledamoten Lars-Erik Larsson (c) hade uppdraget att dra lotterna. Advokat Christer Mellberg som hade rollen som notarius publicus läste upp namnen.

Jimmy Korttilalli och sambon Therese Johansson, som bor i en lägemhet i Säter, fick efter månader av väntan första tjing på en av tomterna.

- Det känns som att det här har tagit lång tid, nu måste vi tänka igenom det här innan vi bestämmer oss, säger Therese Johansson.

Ville ni ha någon särskild av de fyra tomterna?

- Nej det spelade ingen roll. Det är läget på tomterna som är det fina, säger Jimmy Korttilalli.

Anne-Sofie Hellberg drog också hem en av tomterna. Hon var på plats som ombud för sin 31-åriga dotter som just nu studerar i Alta i Norge.

- Hon har sin farfar och farmor här i Skedvi så hon känner trakten väl. Hon skulle ringa mig i kväll.

De som fick förstahandsrätten till tomterna får nu betänketid fram till den 2 augusti. Det kan behövas, exploateringskostnaden och anslutningsavgifterna ligger på mellan cirka 178 000 och 284 000 kronor.

Dessutom har kommunen medvetet styckat av stora tomter, tänkta för lite större boningshus, som ska smälta in i den äldre bebyggelsen.

- Man ska inte ställa dit några lådor så att säga, säger byggnadsinspektör Börje Nord.

Han presenterade vissa bestämmelser gällande husbyggnationerna. Exempelvis måste fasaden vara i trä och taken ska läggas med tegel eller plåt som liknar tegel. Källare får inte byggas.

Att en kommun kan sälja strandtomter är relativt unikt. Det är länsstyrelsen som beviljat försäljningen och för tomtägarna ingår viss vattenrätt för att kunna anlägga brygga.

De aktuella tomterna ligger mellan gamla värdshuset och Stora Skedvi hembygdsgård.

- För er som inte fick någon tomt, kontakta framtidsgruppen så fixar vi en, säger Lars-Erik Larsson med ett funurligt leende på läpparna.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons