Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lottas dockor rena trolleriet

Annons

28-åriga Lotta Spade har hittat en verksamhet där hon kan kombinera utbildning och intressen. Resultatet har blivit företaget Scenverkstan.

- Av en slump fick jag idén att börja med dockteater. Där kan jag sammanföra vad jag lärt mig och i min produktion gör jag allt själv, från dockor till egna föreställningar, berättar Lotta Spade.

Hon är uppväxt i Skövde, men åren närmast före flytten till Orsa bodde hon i Stockholm.

- Under mina utbildningsår höll jag på med lite av varje, bland annat skulptur och måleri.

- När jag kom på att arbeta med dockteater föll alla bitar på plats. Nu får jag hålla på med olika tekniker, samtidigt som jag sätter samman allt med musik och ljus.

Det var i februari som Lotta startade sitt företag Scenverkstan och i dag har hon sin verksamhet i en källarlokal i centrala Orsa.

- Där gör jag allting själv. Från dockor och scenografi till egna föreställningar. Jag tar också emot uppdrag från andra och säljer scenografi, kostymer och masker.

Lotta har ännu inte hunnit marknadsföra sin verksamhet, men redan har hon spelat dockteater vid After ski i både Grönklitt och Sälen. Nyligen medverkade hon också vid förskolornas utställning i Kulturhuset.

- Största målgruppen är skolor och dagis, bibliotek, privata företag och skidanläggningar. Hitills har allt varit positivt och alla är jättenyfikna.

Den närmaste tiden kommer Lotta att markadsföra sin verksamhet och då över ett betydligt större område än Ovansiljan.

- Jag har tänkt mig en radie kring Orsa på cirka tio mil, eller ner till Falun-Borlängeområdet. Kommer det förfrågningar åker jag även längre.

När tidningen besökte en föreställning i Kulturhuset satt förskolebarnen fängslade vid föreställningen om Fisken Felix. Detsamma gäller pjäsen När Martin och Emma åker till fjällen.

- I mina föreställningar är det vardagsnära teman som gäller och som barnen lätt kan ta till sig, säger Lotta.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons