Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lösning i marknadsbråk

Annons

-10 000 kronor är bättre än noll kronor. Men det viktigaste för oss var att få klarhet i att vi hade rätt, säger Kjell Israelsson som är talesman för alliansen.

De fyra föreningarna i alliansen, Ludvika Handbollsförening, Ludvika Simsällskap, IFK Ludvika och Ludvika Hockey, hade i en gemensam stämning krävt 37 500 kronor vardera i skadestånd av Sonja Ek.

Nu fick de alltså nöja sig med 2 500 kronor per förening. Detta efter att parterna förlikats vid en förberedande förhandling i Falu tingsrätt.

-Sonja Ek vill lägga det här bakom sig och gå vidare. Att skadeståndet stannade vid 10 000 kronor visar kanske hur befogat eller möjligen obefogat alliansens krav var, säger Eks advokat Magnus Walberg, Falun.

Sonja Ek vidhöll vid förhandlingen att stämningen var orättfärdig och att hon egentligen inte hade någon anledning att betala skadestånd.

-Men hon såg det som en fördel att få processen ur världen och valde därför att acceptera att betala den här närmast symboliska summan, förklarar Walberg.

Alliansen å ena sidan och Sonja Ek och Yngve Jonsson å andra sidan samarbetade under åren 1975 - 2004 om att arrangera Ludvika Marknad.

Men marknaden 2005 genomfördes utan alliansens medverkan och i stämningen som skickades till tingsrätten den 3 november hävdade föreningarna att de hade gått miste om intäkter på cirka 150 000 kronor.

Sonja Ek utnyttjade inte möjligheten att gå i svaromål och den 11 januari i år beslutade tingsrätten i en så kallad tredskodom att hon måste betala det begärda skadeståndet.

Sonja Ek använde sig nu av möjligheten till så kallad återvinning. Med det menas att svarande har rätt att söka ändring i domen inom 30 dagar.

För några dagar sedan genomfördes en förberedande förhandling och efter ungefär 1,5 timme var man överens om att förlikas och därmed blir det ingen huvudförhandling i Falu tingsrätt.

Sona Ek är nu bortkopplad från Ludvika Marknad. Enligt beslut av kommunens tekniska nämnd får marknadsalliansen, nu förstärkt med Ludvika Fotbollsklubb, arrangera årets marknad i slutet av maj. Efter utvärdering kan kommunen sedan komma att teckna ett flerårsavtal med alliansen.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons