Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lorensbergaeleverna fick kall mat till lunch

Annons

När skolorna stängdes för sommarlov började renoveringen av matsalen på Lorensbergaskolan.

Ett arbete som fortfarande pågår och under de första fyra skoldagarna var det kall mat som gällde till skollunch. Något som föräldrar och elever informerats om i ett brev som gått ut under sommarlovet.

På måndagen serverades yoghurt och smörgås samt mjölk och frukt. På tisdagen var det "Mini meal" en risrätt med lite sylt på sidan om. Till detta serverades en mjuk smörgås samt frukt. Resterande tiden av ombyggnaden kommer enklare mat att serveras så som pannkaka, hamburgare, korv med bröd och pastasallader.

- Varje dag ska det finnas mjukt och hårt bröd, mjölk, grönsaker samt frukt, säger Monika Ahrås, kostsamordnare på skolan.

- Det är skit, tyckte Robin Blom som går i 7E om tisdagens "Mini meal".

Varken han eller hans kamrater kände att de blev mätta på det lilla som serverades.

- Äter barnen inte någon frukost innan de kommer till skolan blir det kris, konstaterade Rut Eriksson som arbetar i köket på skolan.

- Även i vanliga fall är det inte 100 procents uppslutning i matsalen, utan många hoppar över skollunchen, påpekar Monika Ahrås.

- Det är extra viktigt under denna period att eleverna äter ordentlig frukost hemma samt får lagad mat på kvällen. Eleverna har fått äta så de blivit mätta, det har inte varit tal om någon ransonering alls.

- Det gick ut brev till alla under sommaren men jag har fått en hel del samtal från föräldrar om maten, säger Monika Ahrås.

Det är de första fyra skoldagarna som det serverats kall mat, en lösning som efter omständigheterna varit den bästa, tycker Ahrås.

- Vi kunde ha gett barnen matpeng men det hade inte blivit mycket och då tyckte vi att det här var det bästa.

Även kökspersonalen påverkas av att det inte fungerar att arbeta i skolköket. Då det inte går att äta i matsalen får kökspersonalen köra vagnar med mat genom hela skolan, eller runt skolgården, för att servera i klassrum och kapprum.

Rut Eriksson och Gunilla Forslöf serverar 250 av skolan barn i kapprummet och en våning högre upp serverade Marita Ericsson 150 elever.

- Vi fick veta i slutet på förra terminen att vi inte skulle kunna äta i matsalen när vi började igen, sade Carolina Legneroth, som går i klass fem.

Inte heller hon kände att hon blev mätt på skollunchen.

- Jag slutar halv tre och får mat när jag kommer hem.

I dag, onsdag, ska barnen få pannkakor från Laggen vilket visserligen blir varm mat, men för personalen blir det ännu mer spring då pannkakorna först ska värmas och sedan serveras runt om på skolan.

- I oktober, november, ska matsalen vara färdig, säger Rut Eriksson som befarar att vid det laget kommer kökspersonalen att vara slut i stället.

- Det är sex veckor det handlar om och det är den bästa tiden att ha det så här på.

- Sen har vi sagt att det ska finnas frukt att äta av även under dagen, säger Monika Ahrås som påpekar att även kökspersonalen varit med och utformat hur lunchserveringen ska hanteras under perioden.

De föräldrar som hört av sig tycker hon varit förstående när hon förklarat bakgrunden till situationen.

- Det är en stor renovering med nytt golv, fönster, sänkt tak och nya ingångar. Det kommer att bli kanonfint.

Irene Green är husmor och serverar mat till årskurs åtta och tycker det hela fungerar mycket bra efter omständigheterna:

- Jag är glatt överraskad och jag tycker det är roligt att vi ska få så fint. Just nu är det inte en så rolig miljö men vi ser en ljusning.

- Det är godare mat än i vanliga fall, tycker Emelie Eriksson som går i åttan som ser fram emot hamburgare och korv på tallriken.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons