Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönsamt med vindkraft

Annons

Det säger Sten Blommé, 72, Ludvika, som tror mycket på vindkraften -även som affärsidé.

Privatpersoner som köper andelar i ett vindkraftverk på Fjällberget har stora möjligheter att göra förtjänster, enligt Blommé.

Han uppger att avkastningen på vindkraftverken på Hunflen i Vansbro kommun är sju-åtta procent.

- I Vansbro har en andel kostat 5 000 kronor och betyder att vi behöver få ihop 4 000 andelar om ett verk kostar 20 miljoner. Det bör vara fullt möjligt, de som köper andelar behöver ju inte bo i närområdet.

På söndag, den 29 maj, ordnar Vindkompaniet Svenska AB och intresseföreningen för vindkraft på Fjällberget en bussresa för studier av vindkraftverken på Hunflen. Hittills har närmare 30 personer anmält sig men på bussen finns det plats för 55 personer. Blommé hoppas att fler anmäler sig till honom, Klas Fürtig eller Torbjörn Windle som ingår i interimsstyrelsen för Fjällvind.

Vindkompaniet planerar för fem verk på Fjällberget med byggstart nästa sommar. Hittills har projektet i stort sett inte mött någon kritik. Grängesbergaren Kjell Lingeblad har dock i en skrivelse till länsstyrelsen påpekat att vindkraftverken kommer att synas vida omkring och Fjällberget likna ett tivoli.

- Jag har de senaste dagarna befunnit mig i Östergötland och här finns det massor av vindkraftverk. Jag tycker inte alls att de är störande på något sätt. I går (måndag) stod jag under ett verk och ljudet från det var inte tillnärmelsevis så störande som ljuden från trafiken, framhåller Blommé.

Vore det inte bättre att bygga ut kärnkraften än att vi ska ha ett stort antal vindkraftverk?

- En svår fråga. Jag tycker inte att vi ska bygga ut kärnkraften men jag tycker inte heller att kärnkraften ska avvecklas huvudlöst. Eftersom vi förbrukar mer och mer energi måste vi ha alternativ innan kärnkraften tas bort, svarar vindkraftsvännen Sten Blommé.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons