Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönsammast i världen

Annons

Compass Group omsätter 160 miljarder kronor och har 400 000 anställda i över 90 länder.

I Ludvika har man utöver 30 anställda i Dala Måltidsservice också ABB:s personalrestaurang Sinus samt kaffeserviceföretaget Selecta.

Sir Francis Mackay, som är ordförande i Compass Group, säger så här om Compassgruppens mål:

"Vårt mål är att bli världens mest lönsamma och att ha högst kvalitet inom matservice."

Båda dessa mål berör Ludvika kommun.

Nyligen kunde NLT avslöja rekordvinsten i kokakylköket och projektet med att göra Dala Måltidsservice till bästa leverantör i Norden av offentlig mat till skolor, omsorger och sjukvården.

- Det här med vinst har två sidor. Som delägare vill vi ha ett lönsamt företag och som kund är vi intresserade av lägre priser.

- Som ägare är det tillfredsställande att se hur välskött Dala Måltidsservice är, säger kommunalrådet Roger Stål.

Han eller Maria Pettersson, blivande kommunalråd, kommer att delta på Dala Måltidssservices bolagsstämma i början av nästa månad.

Stål hänvisar till att man brottas med samma problematik med delägandet i Västerbergslagens energi. Där har kommunen intresse av hög aktieutdelning men det finns också intressen i lägre taxor.

- Vi har krav i Västerbergslagens energi men hur vi formulerar oss där eller i Dala Måltidsservice är inte saker som jag tänker kommentera i tidningen.

- I konsortialavtalet med Vattenfall så sägs att vi ska agera efter affärsmässiga principer och det ställer vi upp på. Inom detta kan man ha olika syn på avkastningskraven. Vi ställer upp på affärsmässighet också när det gäller Dala Måltidsservice, säger Stål.

Ståls besked kan tolkas som att visserligen har kommunen synpunkter på huvudägarnas avkastningskrav men man finner sig som minoritetsägare i att ta del av huvudägarens vinster.

I kommunstyrelsens arbetsutskott har projektet tillsammans med Dala Måltidsservice diskuterats och Fredriksberg undantas liksom upphandlingen av bulkvaror som nu går ut på anbudsräkning.

Kommunledningskontoret kommer också att utarbeta ett förslag till ny kostorganisation där kommunchefen vill se att alla offentliga kök blir i samma organisation.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons