Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönsammare med heltider än deltider

Annons

Fler heltidstjänster är en vinst för samhället. Det framkommer i en slutrapport från "HelaProjektet" som arbetsmiljöverket initerat efter ett uppdrag från regeringen. Fördelarna är att fler kan leva på sin lön och att ersättningen från a-kassan minskar.

Genom färre anställda på deltid, övertid och vikariat kan kommunerna i landet, enligt rapporten, tjäna stora summor årligen och samtidigt bli en mer attraktiv arbetsgivare.

I Borlänge jobbas redan med de här tankarna. Under 2005 var det 62 deltidsanställda som gick upp till heltid, och året innan 58 personer.

För att klara det mål kommunfullmäktige fastslagit ska runt 50 personer årligen få gå upp i tid. Pengar till detta anslås i kommunens budget.

För individen handlar det även om att pension och föräldraförsäkring är kopplade till hur mycket man arbetar.

De som går upp i tid får även en starkare anknytning till jobbet, konstateras i rapporten.

Dessutom ökat inflytande och engagemang, och bättre möjligheter att medverka i personalutbildning och annan kompetensutveckling.

Arbetsmiljöverkets generaldirektör har varit ordförande för projektets styrgrupp, i vilken också ingått representanter för AMS, Arbetslivsinstitutet, JämO och Svenska ESF-rådet.

Regeringen gav Arbetsmiljöverket i uppdrag att initiera och stödja aktiviteter som bidrar till att lösa deltidsproblemet.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons