Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönsamma förbund

Annons

I tider av krympande kommunala budgetar har det blivit allt viktigare att få så mycket verksamhet som möjligt till en liten kostnad. Studieförbunden skapar genom sina statsbidrag ett tillskott till den kommunala verksamheten inom kultur, fritid och utbildning.

- Genom studieförbunden har vi ett hyggligt utbud. Samarbetet med studieförbunden är jätteviktigt för att utveckla och bibehålla vårt utbud. Trots minskade budgetar, säger kultur och fritidschefen Kjell Rosén.

Under 2003 gav kommunen 800 000 kronor i bidrag till studieförbunden, vilket motsvarar 50 kronor per kommuninvånare. Studieförbundens verksamhet omsatte däremot 2,5 miljoner kronor, där bidrag från staten står för den största inkomstkällan till den extra summan på 1,7 miljoner kronor som når kommunen. En satsad krona till studieförbunden ger alltså mångdubbelt tillbaka.

- Tack vare studieförbunden kan vi växla upp våra pengar. Det är till glädje för alla kommuninvånare, säger kultur och fritidschefen Kjell Rosén.

Undersökningen har gjorts av Dalarnas bildningsförbund, en organisation som samla studieförbund och folkhögskolor. Syftet är att visa på omfattningen av den delvis ideella verksamhet som skapas lokalt.

- Det är förmodligen första gången som det gjorts en sådan här undersökning, säger Ann Christin Hiebsch, styrelseledamot i Dalarnas bildningsförbund.

- Det är ett nytt sätt att visa vad studieförbunden betyder ekonomiskt, säger Kjell Rosén.

Genom att utveckla samarbetet menar båda parter att det går att skapa nya möjligheter.

- Om kommunen använder studieförbunden för sina syften blir båda vinnare, säger Ann Christin Hiebsch.

Kommunala besparingar har dock gjort att bidragen till studieförbunden sänkts, under året finns det 50 000 kronor mindre i budgeten.

- Vi har alltid försökt att skona studieförbunden. Även om det gjorts besparingar har vi försökt att lindra effekterna, säger Margot Johansson, vice ordförande i kulturnämnden.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons