Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönsam jakt på tjuvjägare

Annons

Det är misstanken om att någon tjuvskjutit alfatiken i Ulriksbergsreviret, som sträcker sig i ett stort område från Kopparberg till Björbo, som fick föreningen att snabbt bestämma sig för att utfästa en belöning.

- Det kan man säga. Vi har länge planerat den här aktionen, men att vi gick ut just nu med en belöning beror på det som hänt alfatiken i Ulriksbergsreviret, säger en företrädare för föreningen Nordulv.

Det var under söndagen som föreningen beslutade sig för att gå ut med 12 750 kronor i belöning, pengar som föreningens medlemmar lovade att ställa upp med.

På måndagen hade belöningen växt till 14 750 kronor.

- Vi hoppas att det ska fortsätta att trilla in pengar så att belöningen kan öka.

Föreningen medlemmar vill, åtminstone än så länge, förbli anonyma. På grund av hotbilden.

- Ja, det finns en ganska stark hotbild, speciellt nu när vi börjar göra aktioner. Vi vill hålla en något låg profil tills vidare vad gäller våra identiteter och var i Skandinavien vi bor, säger föreningens företrädare.

Nordulv består av en ideell grupp människor från hela Skandinavien. Föreningen har funnits i drygt ett år, och anser att den gemensamma vargstammen behöver mer skydd.

- Vi vill genom riktade aktioner fästa uppmärksamheten på hur utsatt den känsliga och starkt hotade skandinaviska vargstammen i realiteten är.

Tror ni att det bedrivs organiserad tjuvjakt på varg i landet?

- Vi vågar nog inte tro annat, hur välvilligt vi än försöker se på det. Flera tidigare fall tyder på att är organiserat.

Föreningen lovar belöning till den förste person som till polisen lämnar sådana tips att den eller de personer som olagligt dödat någon av vargarna på skandinaviskt territorium eller försökt döda varg genom giftåtel, kan dömas för dessa brott. Belöningen gäller tips som kommit in till polisen under 2003.

- Vi hoppas att någon ska falla för frestelsen med pengarna. Om inte annat hoppas vi att folk ska bli mer uppmärksamma på vad som händer i skogarna runt omkring dem. Det handlar också om att väcka opinion mot det illegala dödandet av varg.

Föreningen Nordulv pekar på att det de senaste åren varit flera säkra fall av grova jaktbrott eller försök till grova jaktbrott när det gäller varg i Skandinavien:

"Vi har sedan några år under stigande oro sett hur fler och fler vargar försvinner utan naturlig anledning. Detta har främst gällt de viktiga ledardjuren, och eftersom många av dem är utrustade med pejlingsbar sändare är vi rädda för att det finns ett samband. Då sändarna normalt inte skall upphöra att sända om bäraren förolyckas naturligt, ställer vi oss tvivlande till att så många av dem skulle ha upphört att fungera av sig själva. Många sändare har plötsligt tystnat, och varken sändare eller kropp har i de flesta fall återfunnits."

Mer läsning

Annons