Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönen kostade jobbet

Annons

21-åriga Frida Wallén började sin provanställning den 2 januari i år. Under sex månader skulle hon få arbeta vid konditori Princess och sedan skulle hon eventuellt få fast jobb. Arbetet passade henne bra. Hon är välutbildad inom livsmedelsbranschen, hon har gått den treåriga hotell- och restaurangutbildningen på gymnasiet med inriktning mot kockyrket. Efter det har hon arbetat inom kök- och servering hos Stora Enso, Carianna och Burger King.

På konditoriet fick hon den lägsta lönen som Hotell- och restaurangfacket tillåter enligt serveringsavtalet - 87 kronor och 16 öre i timmen. Den kan ges till dem som har under ett års yrkesvana. Frida Wallén hävdar att hon har flera års erfarenhet i branschen. Tillsammans med utbildningen borde hon ha rätt till 93:61 kronor i timmen. I mitten av mars påtalade hon detta för konditoriets ägare och chef Bo Helgesson.

Han tyckte inte att hon hade rätt till högre lön. Hon hade inte den yrkeserfarenhet och utbildning som krävdes för den högre lönenivån. Den 24 mars blev hon uppsagd och i fredags arbetade Frida Wallén sin sista dag på konditoriet.

Hon tror att hon skulle ha haft jobbet kvar om hon varit medlem i facket. De anställda har sett att Bo Helgesson rättar sig när Hotell- och restaurangfacket har synpunkter. När man inte är fackligt ansluten går Helgesson hårdare fram, menar hon. Hon ville gå med i facket, men innan hon hunnit ansluta sig var hon av med jobbet.

- Jag vill varna de yngre. Gå med i facket innan ni börjar hos någon av Bo Helgessons kaféer, säger Frida Wallén.

Helgesson driver konditori Princess och kafé Holmen i Falun, Kafé Kupolen och Hagbergs konditori i Borlänge och Kafé plus i Avesta. Tidningen har talat med en annan anställd som har slutat och en som arbetar kvar inom kafégruppen. De tror båda att det var lönediskussionen som gjorde att Wallén fick sluta sin provanställning.

De säger liksom Frida Wallén att det är psykiskt påfrestande att arbeta hos Helgesson.

- Man får kritik, kritik, kritik. Man gör bara dåliga saker. Det gäller att "stänga av" när man kommer hem annars orkar man inte, säger en av dem.

Bo Helgesson har tillfrågats om varför Frida Wallén fick sluta. Han har också fått möjlighet att svara på de anställdas kritik men avstått.

- Jag bemöter ingenting i det här fallet. De anställdas kommentarer får stå för dem, säger Bo Helgesson.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons