Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönejustering för kvinnor

Annons

I våras genomförde Falu kommun för första gången en lönekartläggning enligt jämställdhetslagen för att ta reda på om det fanns osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor.

Det visade sig då att tre kvinnodominerade yrkesgrupper hade sämre lön än jämförbara manliga yrkesgrupper: Barnskötare, dagbarnvårdare och elevassistenter.

Skillnader som inte kunde förklaras med neutrala faktorer som ålder, erfarenhet, personlig duglighet och efterfrågan på arbetsmarknaden.

Redan i våras gjordes därför vissa lönejusteringar, men nu har kommunen i förhandlingar kommit fram till att hela beloppen ska skjutas till från och med första oktober. Det betyder att barnskötare får 150 kronor mer i månaden, dagbarnvårdare 400 och elevassistenter 300.

Inga pengar till Korsvägen

u Korsvägen i Rönndalen är farlig, det är alla överens om.

Men det finns inga pengar till korsningen de närmaste tio åren.

Nästa onsdag ordnar ansvariga på Vägverket en träff med intresserade Envikenbor, kanske finns det enkla och fiffiga lösningar som inte kostar något. Det är en skrivelse från Envikens PRO-förening som satt fart på arbete igen.

Vägverket har en plan för investeringar mellan 2004 och 2015, där finns inte korsvägen i Rönndalen med.

När Vägverket för några år sedan rustade riksväg 50 mellan Falun och länsgränsen vid Svabensverk så blev inget gjort åt korsvägen i centralbyn Rönndalen i Enviken.

Korsningen ligger på ett krön, sikten är dålig och bilisterna kör fort.

PRO-föreningen föreslår i sin skrivelse tillfälliga åtgärder, till exempel större 50-skyltar och tydligare infartsskyltar, samt fartdämpande ränder.

- Problemet är att sådana ränder kan vara störande för folk som bor nära. Men jag vill gärna ordna ett möte med lokalbefolkningen. Ofta är det bäst att ses på plats, säger Kjell Nyman på Vägverket.

Före detta minister på falubesök

Carlsson gillar Dalakultur och har sett flera bygdespel i länet, bland annat Ingmarsspelen i Nås.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons