Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönebeslut revs upp

Annons

Orsa kommun fick hård kritik efter beslutet att ge anställda som är anslutna till de stora fackförbunden ekonomiska fördelar.

När kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträdde på tisdagen tog ärendet en ny vändning.

- Arbetsrättsligt är det här en snårig fråga. Det finns inget som är absolut rätt eller fel, förrän det prövats rättsligt, förklarar Ann Beskow.

- Eftersom vårt tidigare beslut riskerade att inte hålla rättsligt, så valde vi att upphäva det. Men vår grundinställning kvarstår .

Vad Ann Beskow menar med grundinställning, är att de som inte är fackligt anslutna åker snålskjuts på de anslutna.

Mikael Thalin (c) protesterade redan från början mot förslaget att icke facligt anslutna inte skulle få någon retroaktiv lön.

- Nu känns det jättebra och stärker oss i vår uppfattning att det förra beslutet var fel. För oss är det viktigt att alla kommunens anställda behandlas lika.

Förutom Ann Beskow och Marie Olsson, båda s, var Johny Kronwall (v) med och klubbade igenom beslutet den 8 mars.

- Min och vänsterpartiets linje var att fackligt medlemskap, oberoende av vilken organisation, skulle premieras i form av att icke-organiserade inte skulle få retroaktivitet. Samma beslut hade genomförts i landstinget, säger Johny Kronwall.

- Genom bland annat eget slarv, var jag inte vaken för att när andra talade om landstingets linje, menade vi inte samma sak. Det beslut som togs var därför olyckligt och jag har sedan den 10 mars arbetat för att beslutet skulle rivas upp. När socialdemokraterna upptäckte att beslutet knappast skulle hålla juridiskt, beslöts att försöka få beslutet upphävt.

När ärendet behandlades under tisdagen yrkade Johny Kronwall att "om retroaktiv lön är aktuell, ska den endast utgå till arbetstagare som tillhör en facklig organisation, oavsett vilken".

Nu antogs inte yrkandet utan alla tidigare beslut revs upp och precis som tidigare år får alla, oavsett medlemskap, retroaktiv lön. Även förhandlingsordning med mera blir oförändrad.

- Jag är mycket nöjd med att beslutet revs upp, även om inte mitt förslag gick igenom. Jag har inte velat kommentera ärendet tidigare, utan har arbetat för att det skulle rivas upp, vilket nu har skett, säger Johny Kronwall.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons