Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Londons muslimer mer nöjda än väntat

Annons

Muslimerna i London har större tilltro till staten, polisen och rättsväsendet än britter i gemen, visar en opinionspejling. Medierapporter om storstadens muslimer som en rättslös, frustrerad och radikaliserad grupp kan därför vara helt missvisande.

Enligt undersökningen, utförd av Gallup, är det också en större andel av muslimerna som tar avstånd från våld än av befolkningen i allmänhet och proportionellt fler muslimer som känner stark lojalitet gentemot Storbritannien.

Undersökningen presenteras i sin helhet först under onsdagen, men redan de rön som släpptes på tisdagen tyder på att Storbritanniens drygt 1,5 miljoner muslimer har en långt mer positiv syn på sitt land och sitt liv än vad uppgifter i massmedierna tidigare tytt på.

Londonutfrågningen ingår i en större undersökning om attityderna i ett 40-tal muslimska länder. Där granskas också hur muslimer i länder som Storbritannien, Frankrike och Tyskland kunnat integreras i samhället och hur de förhåller sig till sitt land, till religionen och till etniska frågor.

I London bor 607|000 muslimer, 8,5 procent av huvudstadens befolkning, enligt en folkräkning 2001. 40 procent av dem är födda i Storbritannien.

Några andra resultat av pejlingen bland Londons muslimer var att:

Trots sin stora tilltro till och lojalitet mot det land de lever i sade sig en större andel muslimer än vanliga britter i fjol ha råkat ut för diskriminering _ till följd av ras eller religion.

Gallup-institutet intervjuade 500 Londonmuslimer och 1|200 andra britter från november i fjol till i januari. Institutet påpekar enligt tidningen The Times att huvudstadens muslimer inte behöver vara representativa för trosfränder i andra delar av landet.

TT

Mer läsning

Annons