Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

London i fara vid nya engelska regn

Annons

I takt med att översvämningsvattnet sprider sig sinar dricksvattnet för hundratusentals engelsmän. Storbritanniens regering befarar att delar av London kan översvämmas senare i veckan.

Nivåerna i Severn och Themsen, Storbritanniens två största floder, verkade på tisdagen ha kulminerat. Men det handlar om nivåer på upp till sju meter över det normala, och när detta vatten rör på sig ut mot kusterna är anrika städer som Oxford, Windsor och Reading i fara.

Gordon Browns färska regering har lovat nya resurser till de många tusen människor som flytt sina hem. Krisgruppen Cobra sammanträdde såväl i måndags som på tisdagen, sedan det framkommit att flodnivåerna nu överstiger de som rådde under katastrofvåren 1947.

Enligt brittiska medier diskuterar Cobra mardrömsscenariot att delar av London läggs under vatten. Just nu finns ingen fara för det, men fortsatt stora regnmängder väntas under de kommande dygnen.

Värst drabbat just nu är Gloucestershire, där 350|000 människor inte har rent vatten i kranarna. Myndigheterna försöker febrilt distribuera rent vatten i flaskor och tankbilar. Men boende klagar redan på att det inte räcker _ Peter Bileman fick åka runt till tolv tankar innan han fick något vatten.

Elförsörjningen har brutits till cirka 50|000 hem i området. Men tack vare vad som kallas "övermänskliga" insatser kunde elstationen Walham natten till tisdagen räddas från Severns vattenmassor. Hade Walham översvämmats skulle upp till 500|000 människor ha förlorat elen.

1947 är känt som året då nästan alla engelska floder vällde ut över omgivande landområden. Det var de värsta översvämningarna på århundraden. Krisen orsakades av att marken var frusen efter en riktig vargavinter, så att vårens regnmängder och smältvatten inte hade någon annanstans att ta vägen än till floderna.

Men vårfloder och smältvatten är en sak _ baserat på regnmängd under kort tid kan 2007 års sommaröversvämningar mycket väl vara de värsta någonsin i Storbritannien. 1947 års översvämningar beräknas ha kostat cirka 300 miljoner pund i dagens penningvärde. Årets vattenskador ligger redan på över 2,5 miljarder pund.

TT

Mer läsning

Annons