Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönande sopaffär?

Annons

Jag blir debiterad 1 303 kronor per år av Smedjebackens kommun för ett 650 liters sopkärl. Uppe vid vägen står två sådana. Nu ville jag veta om man kunde komma billigare undan med ett mindre kärl.

Med tanke på att vi här finns tio hus, som alltså borde dela på den kostnaden ansåg jag avgiften för hög helt enkelt. Jag fick då svaret att kärlet/kärlen av den här storleken tillhör kommunen och man betalar för rättigheten att få nyttja ett sådant kärl. Man kan i princip kasta sina sopor i precis vilket grönt kärl som helst förutsatt att det är just kommunens!

Men om man nu räknar ut den här summan gånger tio hushåll så får kommunen 13 030 kronor per år i stället för "ynka" 1 303 som det ju egentligen är beräknat till att kosta. Eller?

Jag och flera med mig som jag nu pratat med, tycker att avgiften är satt utifrån vad det kostar att tömma och hantera soporna samt hyra av kärl. Denna må ju vara fast och ska alltså delas på antalet adresser vid den gatan. Men kommunen anser att de säljer en rättighet och sedan hur man gör lägger de sig inte i.

För att komma undan detta får man helt enkelt köpa sig en egen soptunna och då blir sophämtningen cirka 300 kronor billigare per år vid tömning varje månad.

Det här systemet kanske kunde användas på andra sätt. Så kan man dela upp bensin och körkostnad emellan dem som nyttjar en bil. Körkostnaden gånger antalet nyttjare så kan en taxiresa som kostar en person 200 kronor komma upp i 800 kronor per styck! Wow!

SOPAN

Mer läsning

Annons