Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokföraren steg av bussen i Fagersta

Annons

Tågvärdinnan blev kvar ombord men klarade kraschen med en lättare skada i ena axeln.

Tågpersonalen jämte busschauffören hörde till de som hade änglavakt i samband med fredagskvällens tragiska olycka med tågbussen från Ludvika till Västerås.

Upptakten till händelseförloppet var ett kärvande fotsteg när det norrgående Reginatåget med ankomsttid i Ludvika 12.38 skulle få avgång från Fagersta central.

- Om inte fotstegen går in får man inte köra vidare med resande ombord även om dörrarna går att stänga, berättar Boris Lodin, den tågklarerare som var i tjänst på Ludvika station när olycksbussen kom och återvände.

- Föraren som skulle ha kört det inställda tåget åkte med olycksbussen till Fagersta central. Han hade fått i uppgift att köra ned tåget till verkstaden i Västerås som tomtåg, berättar han vidare.

På grund av ämnets mycket känsliga karaktär och av hänsyn till förarens person vill Lodin inte uppge mer än att han tillhör den så kallade Västeråsgruppen bland Reginaförarna inom Tåg i Bergslagens trafikområde.

Tågvärdinnan, som ådrog sig en lindrig skada, är hemmahörande i Västerås.

I övrigt kan Lodin meddela att 15.14-tåget från Ludvika var det enda Västeråståg som ersattes med landsvägsbuss under det gågna veckoslutet.

Tåg i Bergslagens vd, Mikael Prenler beklagar djupt det inträffade.

Han konstaterar samtidigt att tågtrafiken hittills varit förskonad från olyckor i form av kollisioner och urspårningar som har resulterat i personskador.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons