Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala samråd bättre än pekpinnar om älgarna

Annons


Ibakgrunden finns skogsbrukets så kallade tvåprocentsmål, det vill säga maximalt två procent av tallungskogen får älgbetas under ett år.

Enligt vår, Jägareförbundets, mening kan man ej dra alla områden över en kam. Verkligheten är att det finns områden med överstora älgtätheter och stora skogsskadeproblem, men det finns också marker där markägare och jägare är överens om att älgstammen är lagom stor eller svag.

Vad gäller nivån på hur stora skador som kan accepteras är det svårt att tro att målet kan sättas lika överallt i landets olika delar med olika klimatförhållanden, bördighet och trädslagsblandning. Vi anser därför att tvåprocentsmålet ska utvärderas.

Lokala jägare har visat att de är beredda att ta sitt ansvar för att reducera en överstor älgstam. På 70-talet byggdes en sådan stam upp på många håll då myndigheterna bromsade önskemålen från jägarna om högre tilldelningar.

Den stammen halverades, ett resultat av en aktiv älgförvaltning som säkert kan bli ännu bättre.

Det är märkligt att den centralt ansvariga myndigheten tycks göra bedömningen att centrala dekret från myndighetsnivå ska visa sig vara det bästa styrmedlet för att närmare 300 000 jägare ska skjuta lagom antal älgar inom sitt jaktområde.

Ett fortsatt samråd på kretsnivå mellan markägare och jägare, som har tillgång till bra fakta om älg och skog, är den rätta vägen att nå framgång i förvaltningen av vår fina svenska älgstam.

Målet ska vara att den värdefulla resurs som älgstammen utgör ska vara i balans med foderutbudet lokalt.

ROLF BRITTAS

Mer läsning

Annons