Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala hjältar i Dalhalla

Annons

Ove Stridh visar upp sina scenkläder. "Protective Clothing Category III", står det på lappen i de röda plastliknande overallerna.

- Det sägs att de kommer från ett lettländskt kärnkraftverk. De är helt luft- och vattentäta och skitvarma, säger Ove Stridh.

Han och nio kollegor har värvats som statister till dagens Wagner-föreställning. De ska vara döda holländska sjömän och fylla ut scenen vid sidan av kören. Det innebar ungefär tio minuters arbete under föreställningen, men många timmars repetitioner, där större delen av tiden går åt till väntan.

Bakom scenen kan statisterna inte prata med de andra medverkande eftersom de tillhör den lettiska nationaloperan från Riga och inte talar ett ord svenska. Men ingen beklagar sig över det, annan aktivitet fångar hela tiden intresset.

Statisterna beskriver intrycken från onsdagen som kaos och från torsdagen som kontrollerat kaos. Samtidigt är de imponerade av regissören Andrejs Zagars arbete. Han är debutant på scenen i sitt nuvarande skick, precis som de, men lyckas hålla ihop den till synes splittrade ensemblen.

Zagars leder sedan sju år nationaloperan och ägnade sig tidigare åt skådespeleri och film. Statisterna från bygden har skilda erfarenheter - säljare, bankman, pappersbruksarbetare från Grycksbo, ballongdansare och så vidare. De får milersättning, fika och symboliskt arvode. Zagars ligger förmodligen högre på lönelistan.

Den bara drygt 30-åriga Ieva Kepa gör den kvinnliga huvudrollen Senta, en roll hon känner sedan ett gästspel i London där hon fick lysande recensioner. Men henne har Ove Stridh ännu på torsdagsförmiddagen inte hört sjunga. Hon viskade på repetitionen.

- Ändå kunde jag höra henne på väg upp i kalkbrottet. Akustiken är otrolig här, säger han.

Borlängekillarna Carl Remning, 20, och Tobias Östensson, 19, lyssnar på en repeterande svartsjuk Erik från läktaren. De har aldrig varit på opera förrän nu, när de själva ska utgöra en del av den. Det är "one size fits all" på de röda sparkdräkterna, och mycket häng, tycker killarna.

De börjar få grepp om händelseförloppet i operan genom de snuttar som repeteras framför dem. Den flygande holländaren som måste bryta sin förbannelse som levande död genom att få löfte om evig trohet. Senta, som lovas bort till honom, hennes trolovade Erik som blir förtvivlad, övertalningsförsök med påföljande missförstånd och tragik. Wagner har skrivit även texten.

- Det är mäktig musik, men inget jag lyssnar på själv. Det kommer nog med åldern, säger Tobias Östensson.

På trappsteg 4, 5 till vänster står Ove Stridh och försöker se död ut under huvan. Han har tagit semester för att kunna vara med. Egentligen hade han biljetter till föreställningarna under operafestivalen, men nu har han skänkt bort dem.

- Jag skulle gärna göra det här igen nästa år. Det är en sådan feststämning bakom scenen, säger han.

JOSEFIN OLEVIK

Mer läsning

Annons