Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokala bidrag hjälper i världen

Annons

Den första lördagen i varje månad arrangerar Amnesty i Rättvik en loppmarknad. Behållningen går oavkortat till arbetet att försöka påverka makthavare att frige samvetsfångar över hela världen.

- Just nu har vi i Rättvik ingen "egen fånge". Men vi har haft. Under 1980-talet verkade vi för en Ukrainare som satt fängslad i sovjetiskt fängelse i Sibirien. Till slut frigavs han - och kunde resa till oss för att tacka oss, säger Margareta.

För närvarande deltar Rättviks-avdelningen i en världsomspännande kampanj för flera drabbade fångar.

- Vi jobbar mycket för att påverka makthavare i länder som Syrien, Colombia, Kina och Ryssland. Sedan det så kallade kriget mot terrorismen inleddes har brotten mot de mänskliga rättigheterna ökat. Det gäller inte minst USA, där även dödsstraffet blir alltmer utbrett. En pojke som vi förnärvarande arbetar för har suttit fängslad i flera år på USA:s bas Guantanamo. Han var 15 år när han kom dit, säger Margareta.

Amnesty försöker påverka makthavare genom att helt enkelt skicka brev och kort till dem.

- Eftersom vi samarbetar med andra grupper och spänner över hela världen kan makthavare få tusentals kort per dag. Klart de tar reda på vad det då handlar om. Vi vet också att de tar intryck av uppmärksamheten. Vi vet också att "våra" fångar oftast får veta att de har vår hjälp. Det stärker dem otroligt mycket i fången- skapen, säger Margareta Kurtén.

Amnestys centrala ledning leder arbetet med att forska i och inhämta kunskaper om samvetsfångar.

- Det insamligsarbete vi gör lokalt bekostar kort och brev och den centrala administrationen. Här i Rättvik får vi in cirka 2 500 kronor vare månad tack vare loppmarknaden. Att folk kommer hit hjälper drabbade över hela världen, säger Margareta Kurtén.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons