Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal tradition dokumenterad

Annons

Förra sommarens komidsommarfest var den 100:e och det firades med bland annat ett gammaldags Flodabröllop.

Siv Strand och Peter Persson gifte sig och lät intresserade - uppskattningsvis 800 personer - få en inblick i de lokala traditionerna genom att förlägga en del av festligheterna till den gamla festplatsen på Rispers udde. Där hade ett jässbôsbol - gästabudsbord - dukats upp och där medverkade spelmanslaget, folkdanslaget och några personer som berättade om Flodadräkten, bröllopstraditionerna och maten.

Brudparet har därefter fått visa upp socknens bröllopskläder under bland annat en bröllopsmässa i Stockholm.

Nu kommer en ny chans för dem som missade eller vill återuppleva den färggranna högtiden.

Tre av Grangärdebygdens fotoklubbs medlemmar - Anders Malmström, Matts Räms och Maria Karlsson - dokumenterade nämligen hela bröllopet, inklusive kryckdragningen, som skedde med hjälp av häst, vigseln inne i kyrkan och den privata bröllopsfesten i Flobergets fäbodar.

Tia Permats, "utvandrad" Flodakulla, är ordförande i Grangärdebygdens fotoklubb och fungerade som något av kuppjärk (spindel) i nätet under fotodokumentationen och arbetet med att sätta samman ett bildspel bestående av 160 fotografier.

- Spelmanslaget står för musiken, Maria Karlsson berättar om bröllopet och Ralf Mååg sjunger en visa, berättar Tia.

Spelet har "smygvisats" för brudparet och deras närmaste samt för en grupp ansvariga i Floda hembygdsförening, Floda hemslöjdsförening och Grangärde intresseförening.

- Vi är helnöjda med de reaktioner vi fått och vågar oss därför på en offentlig visning i Flodahallen, säger Tia.

Den genomförs på söndagseftermiddagen och är intresset stort kan det bli flera visningar av det 20 minuter långa spelet.

- Egentligen ombads Anders att ta ett bröllopsfoto, men vi tyckte att det var intressant att göra ett helt bildspel. Det var på en och samma gång en utmaning och ett nöje. Spelet utgör en dokumentation av en folklig tradition, men kan också fungera som marknadsföring för bygden, anser fotoklubbens ord- förande.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons