Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal satsning ska bli butiks räddning

Annons

Kommunen har skrivit ett avtal med Coop nära i Fredriksberg gällande råvaruleverans till skolan, förskolan och Säfsgården som gäller fram till juli 2009.

Detta trots att ett större grossistföretag med bättre priser anmälde sitt intresse.

- Coop nära är lite dyrare men vi vill bevara butiken. Ser man kortsiktigt blir det dyrare men i längden kan det göra att Fredriksberg får behålla sin livsmedelsbutik, menar Mariana Hasselström som är inköpare på kommunen.

Idén till att låta lokala livsmedelsbutiker sköta varuleveranser kommer från Arvikamodellen i Värmland.

- Jag och Mariana Hasselström var på en föreläsning om Arvikamodellen och tyckte att det skulle vara värt att prova här. Under den här tiden som avtalet gäller får vi känna oss för och prova. Så småningom kanske vi kan utveckla det till mer varor i leveranserna och ge fler mindre byar chansen, berättar Ahrås.

På Coop nära är personalen glad över att politikerna satsar på dem.

- Vi är väldigt tacksamma för att få den här chansen och nu ska vi göra allt vi kan för att förvalta den bra, säger Kerstin Magnil, butikschef i Fredriksberg.

För butiken betyder upphandlingen en ökad omsättning med drygt 150000 kronor per år enligt Hasselström.

Förhoppningarna från kommunens sida är att försöket ska slå väl ut och att alla parter ska bli nöjda.

- Vi hoppas på att det ska bli ett lyft för butiken i Fredriksberg så att de inte behöver vara så beroende av skidturisterna. Förhoppningsvis får fler ortsbor upp ögonen för affären och börjar handla mer hemma, säger Hasselström.

ANN-MARIE KARLSSON

Mer läsning

Annons