Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal rovdjurspolitik skrotas

Annons

- Miljöpartiet och vänstern hotade med att inte gå in i budgetförhandlingarna om det skulle bli en ändring av paragraf 28, säger Anders Grönwall, pressekreterare åt Ann-Christin Nykvist.

Men planerna på någon form av regionala försök inte skrotats helt. Ett paket med åtgärder som handlar om rovdjurspolitiken ska presenteras i samband med vårpropositionen den 18 april, förklarade Grönwall i onsdags. I samma veva släppte miljöpartiet ut ett pressmeddelande om 30 miljoner kronor extra till rovdjurspolitiken.

Enligt Åsa Domeij ska rovdjurs-akutgrupper bildas i Värmland och Dalarna, vara knutna till länsstyrelserna och rycka ut direkt vid ett rovdjursangrepp.

Anders Grönwall uppger att rovdjursakutgrupperna ska bestå av representanter för olika intresseorganisationer, exempelvis fäbodbrukare och jägare, och ledas av länsstyrelsen.

- Akutgrupperna ska bland annat snabbt handlägga frågor om skyddsjakt då tamdjur angripits av rovdjur, säger Grönwall.

En del av extrapengarna för rovdjursfrågor ska användas till ett treårigt program för att förebygga rovdjursangrepp. Som exempel nämner Åsa Domeij sändare på tamdjur, boskapshundar och att sätta in personal för vallning av djur som går på fritt bete.

Att fäbodbrukare ska få bidrag till en sorts vallpojke eller vallpiga, kostar enligt Anders Grönwall "fruktansvärt" mycket pengar, det kan komma att röra sig om 5-10 miljoner kronor.

När det gäller jakthundar tycker hon att det låter bra att en jägare får försvara sin hund om den blir angripen av en varg. Men enligt Åsa Domeij är kruxet i det här fallet de jägare som förespråkar en nollvision och som propagerar för SGT, skjut, gräv och tig.

- Risken är stor för att de här personerna helt enkelt skjuter en varg och sedan skyller på att den angrep en hund. Det blir svårt att kontrollera vad som verkligen hänt.

Ann-Christin Nykvist har tidigare sagt att hon vill ta människors oro på allvar och att hon vill ge hundägare och de som har boskap på fäbodarna ett förtroende. Nu är hon besviken över att det inte blir något försök med en ny rovdjurspolitik så som hon tänkt sig.

En annan som är besviken är kommunalrådet i Orsa Ann Beskow. Förslaget om ett försök med en ny rovdjurspolitik kom från Orsa och Ann Beskow har varit inställd på att det faktiskt skulle genomföras.

- Jag är fruktansvärt besviken, säger Ann.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons