Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal mat visades upp

Annons

För första gången i Sälen genomfördes en minimässa där producenter av lokal mat träffade krögare och köpmän som fick se ett samlat utbud.

- Utställarna var nöjda, flera av dem fick bra respons från restauranger, som fick upp ögonen för lokala specialiteter och var intresserade av att prova, säger Marita Hultgren som jobbar åt Hushållningssällskapet i ett projekt för att utveckla landsbygdsföretagandet.

Projektet pågår i tre år och avslutas i höst. Det drivs av Hushållningssällskapet i samverkan med kommunerna Malung, Älvdalen och Vansbro samt besparingsskogarna i norra Dalarna. Den lokala matproduktionen ska kunna ge plusvärden både för sysselsättningen och för de turister som kommer till bygden.

- Det finns stort intresse för lokalt producerad mat, både bland ortsbor och de turister som besöker trakten men det är viktigt att de små producenterna visar upp sig och når ut och att de kan hitta samarbetsformer för till exempel marknadsföring och distribution av sina produkter, säger Marita Hultgren.

Totalt är det drygt 20 lokalmatproducenter som deltar i projektet. Ett tiotal av dem deltog i mässan, som besöktes av restaurangägare, köpmän och grossister.

Bland deltagarna i mässan fanns det flera som kunde börja skriva i sina orderböcker.

- Jag har redan ringt hem och satt in mer personal i bageriet, förklarade Olle Borgefors, tunnbrödsbagare från Rättvik.

Utställarna i mässan kom från Lima, Malung, Idre, Vansbro, Rättvik, Leksand och Borlänge.

De visade upp ett sortiment från Grövelsjöns källvatten till strutsfiléer från Borlänge. Hembakat bröd, fisk, ost, messmör, svamp, sylt, korv, kött och dricka fanns bland de produkter som bjöds ut.

- Det är mycket av det här som är spännande och värt att bygga vidare på. Sedan kan det ju vara ett problem att små producenter har svårt att leverera de volymer som stora turistanläggningar behöver, sade Ingemar Simonsson, känd Sälenkrögare som besökte mässan.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons