Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal författare på besök

Annons

- Jag kan ge er två tips när det gäller att komma igång med ert skrivande. Det första är att skriva varje mening så att läsaren vill och måste läsa nästa mening. Det andra är att sätta upp ett eget mål, exempelvis några hundra ord, varje dag som man måste göra innan man gör något annat, tipsade Gunnar Hellsing.

Författaren har själv gått på Fredriksbergsskolan och minns hur han själv upplevt skrivande under sin skoltid.

- Jag tyckte uppsatsskrivningar var de bästa proven i skolan. Därför att jag var ganska lat och inför en uppsatsskrivning behövde jag inte plugga, skämtade Gunnar Hellsing.

Eleverna fick under lektionens gång ställa frågor och allteftersom förstod de "hantverket" som ligger bakom skrivandet.

- Det tog mig ungefär ett år att skriva boken. När jag redigerat en massa gånger och trodde att nu var det klart, fick tre personer läsa mitt manus. När jag fick tillbaka det första var det "fullklottrat" med ändringsförslag. Min första reaktion var att jag blev förbannad, men sedan såg jag ju att det var alldeles rätt. Likadant hände med de två andra manuskripten, berättade författaren för de förvånade eleverna.

Ungdomarna fick också höra ett kort stycke ur boken något som väckte deras nyfikenhet för historien. Trots att den unge författaren själv bekostat tryckningen av boken gav han ett exemplar till var och en av niorna mot ett löfte att de verkligen skulle läsa hela boken inom en snar framtid.

I motsats till bokens titel, Noll, blev detta författarbesök full pott för elevernas skriv och läslust.

MIRIAM LEE HERMANSSON

Mer läsning

Annons