Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löften om billigare byggarbetare oroar

Annons

- Det ringer byggentreprenörer i Dalarna till oss och säger att de inte har en chans mot konkurrenter som inte betalar avtalsenliga löner, säger Jan-Eric Vestlund, ordförande Byggnads i Dalarna.

Det är framförallt bemanningsföretag i olika EU-länder som just nu vädrar morgonluft i samband med att de forna öststaterna går med i EU.

Byggnads har tagit del av ett mail från ett engelskt bemanningsföretag som lovar "skicklig, engelsktalande arbetskraft från grannländer".

- De lovar arbetskraft "enkelt, snabbt, flexibelt och billigt". Tänk dig en murare från Polen som tjänar 70 kronor i timmen och som arbetar tillsammans med en svensk murare som har 140 kronor i timmen - det kan ju inte fungera, säger Jan-Eric Vestlund.

Företaget betonar i sitt mail att deras verksamhet är "genomskinlig" och att deras tjänster är i enlighet med såväl svensk lagstiftning som EU-bestämmelserna.

- Efter riksdagens beslut att inte införa övergångsregler är Sverige ensam om att inte ha några sådana regler, säger Jan-Eric Vestlund.

Var det fel av Göran Persson att tala om "social turism" istället för att peka det här arbetsmarknadsproblemet?

- Risken för dumpade löner och sämre arbetarskydd på byggmarknaden är betydligt större.

Ska Byggnads bli ett kontrollorgan?

- Det här är en knepig situation som vi måste lösa på något sätt. Det drabbar våra medlemmar.

Byggnads i Dalarna samarbetar med kollegorna i Värmland och Närke för att kartlägga utländsk arbetskraft på byggarbetsplatserna.

- Det händer att vi träffar på utländska arbetare som saknar såväl arbets-, som uppehållstillstånd.

En annan kategori som Byggnads vill titta närmare på är egenföretagare med F-skattesedel som i själva verket mer eller mindre är anställda av ett bemanningsföretag.

- I mitten av oktober räknar vi med att ha vår rapport klar från vårens och sommarens kartläggning av utländsk arbetskraft. Då får vi se om utvidgningen av EU har fått några konsekvenser, säger Jan-Eric Vestlund, Byggnads Dalarna.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons