Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löften kan förvisso (s)vikas

Annons

Årets första majtal innehöll på nytt storslagna löften om stora och angelägna reformer samtidigt som det lovades krafttag mot existerande fel och brister i samhället. En ny allomfattande tandvårdsreform ska genomföras successivt samtidigt som krafttag ska tas mot den ökande arbetslösheten och utanförskapet. Innan vi bedömer dessa löften, låt oss först se vad som hänt med tidigare vallöften.

Man lovade storsatsningar på vård, skola och omsorg. Vad har hänt? Inom vården har nedskärningar varit legio och köerna är långa.

Inom skolans värld har kunskapsnivån sjunkit och många lämnar grundskolan utan betyg i kärnämnena. Elever som varit i behov av extra stöd har inte fått detta. Antalet vuxna i skolan har minskats drastiskt med ökad oro och ökade disciplinsvårigheter som följd. Inom äldreomsorgen har servicelägenheterna avskaffats i snabb följd. Kraven har skärpts för tillgång till särskilt boende. Alla ska bo hemma.

Den rådande arbetslösheten skulle i en första etapp halveras, men vad har hänt? Arbetslösheten är större än någonsin och några nya jobb har inte skapats.

Satsningar skulle göras för att rehabilitera långtidssjukskrivna. Vad har hänt? Jo, man förtidspensionerar sjukskrivna i snabb takt. Detta tvingar dessa att leva på 64 procent av den normala lönen.

Vad man inte lovade men likväl gjorde var att höja skatten på bensin och villaolja. Följderna märker vi alla. Är det någon som tror på årets löften?

ROLF HÖGBERG (FP) LUDVIKA

Mer läsning

Annons