Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfte till handikappade försvann i posthanteringen

Annons

Under många år har handikapporganisationerna i Smedjebacken tjatat om att få en postlåda som är tillgänglig från bil för att de handi-kappade ska kunna lämna sin post utan att kliva ur.

Ursäkterna från Posten har varit otaliga, bland annat att det inte får finnas mer än ett visst bestämt antal lådor i en ort av Smedjebackens storlek. Skulle det sättas upp en låda för de handikappade skulle det försvinna en någon annanstans.

Dessutom har det framhållits att det finns en låda vid Hamnkiosken som går att nå med bil.

- Det är bara det att den sitter på fel sida och den går inte att nå på vintern för all snö, säger Roland Eriksson.

När kommunen drog upp riktlinjerna för att bygga om planen utanför ICA och Posten var handi-kapprådet med och framförde önskemålet om att få en postlåda som gick att nå från bilen.

Dåvarande parkchefen P-O Dahlström föreslog att en sådan låda skulle kunna sitta på insidan i rundkörningen, i det hörn som är mot Posten och Systembolag-et.

- Jag kontaktade Posten och fick beskedet att det skulle gå bra att sätta en låda där, det passade bra när nu lådorna skulle bytas ut i alla fall, berättar Dahlström.

Någon skriftlig uppgörelse gjordes aldrig och Dahlström fann det heller inte nödvändigt eftersom sådana här saker hade fungera bra tidigare.

När väl arbetet gjordes kom det även ett par formar på plats för att gjuta ett fundament för en ställning till postlådorna.

Nu är platsen färdigbyggd, men än har det inte kommit upp några postlådor.

- Vi har försökt få besked om när det ska komma några lådor, men ingen av de vi pratat med vill lämna något klart besked, säger Roland Eriksson.

Ansvarig för postlådorna och dess placering i Smedjebacken är Åke Gullberg och han medger att ärendet blivit fördröjt av olika skäl.

- Den typ av lådor som vi använder nu ser annorlunda ut och kräver en annan sorts fäste.

Därmed skulle det jobb som gjort på plats falla och processen börjar om från ruta noll.

- Vi måste få en kabelanvisning och dessutom är det oklart om det krävs byggnadslov, säger Åke Gullberg.

Han lovar dock att postlådan för handikappade, eller drive in som han föredrar att kalla det, kommer att sättas upp. Bara det blir klart med kommunen var och hur det ska gå till.

- Den har inte glömts bort på något vis.

Fotnot: En stund efter intervjun ringer Åke Gullberg upp och meddelar att han kontaktat kommunen för att påskynda det hela och att det ska ordnas en postlåda så fort som möjligt.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons