Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lodjursstammen inventeras

Annons

Det behöver länsstyrelsen få veta för att kunna anpassa årets jakt efter beståndet.

Till helgen hoppas man därför vädrets makter tillåter en inventering av stammen.

Det är i första hand honor med ungar som är av intresse och ger besked om var lodjuren etablerat sig och verkar trivas.

- Men det krävs spårsnö och stabilt vinterväder åtminstone två till tre dagar i följd för att lyckas med inventering och uppföljning, säger Lena Berg på länsstyrelsens miljöenhet.

Prognosen från SMHI ser lovande ut, och håller den vad den lovar så blir det inventering till helgen. Då drar i så fall länets 185 delområdesansvariga med medhjälpare ut för att lokalisera och räkna in föryngringarna.

- Den årliga inventeringen är jätteviktig, då lodjursstammen ökat under en tid men lika snabbt kan stagnera, förklarar Lena Berg.

Dryga 30-talet föryngringar och 150 djur totalt har räknats in vid inventeringarna de senaste tre åren. Tätast är beståndet i södra Dalarna, där tillgången på byten som rådjur också är som störst.

Sedan början av 1990-talet har den årliga inventeringen genomförts av Svenska Jägareförbundet i samarbete med Grimsö Forskningsstation. Nytt för i år är att räkningen görs i länsstyrelsen regi, med hjälp av jägare, naturskyddsengagerade och medlemmar i rovdjursföreningen.

Framöver kommer länsstyrelsen även att behöva nya inventerare, då det ska väljas ut folk som kan ställa upp mitt i veckan mot ersättning. Det har visat sig nödvändigt med hänsyn till klimatet och svårigheterna att passa in räkningen till både spårsnö och helger.

- Vi efterlyser också observationer av lodjur från allmänheten även vid övriga tider på året, framhåller Lena Berg.

Även då främst honor med ungar, då enstaka strödjur inte säger så mycket om utbredningen av lodjur i det aktuella området.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons